# SOLUȚIA ***VOLEI ROMÂNIA*** PENTRU CONTINUAREA CAMPIONATULUI (DIVIZIA A)
**1. Amânarea campionatului 2020, nu stoparea**
Considerăm că deocamdată nu este necesară o stopare definitivă a campionatului 2020, adică anularea celor 8 etape rămase. Aceste 8 etape pot fi reprogramate începând din oct 2020, înainte de începerea campionatului 2021.
Această reprogramare este limitată/condiționată de **calificările pentru CE 2021**, care ar trebui să se termine pe 30 sep. La rândul lor, **calificările** sunt în oarecare conflict cu noul program al **Ligii Națiunilor** care, în mod normal, ar dura 5 săptămâni și care e prevăzut pentru după **JO** care ar trebui să se încheie pe 9 aug. Se pare că **Liga Națiunilor** și **calificările pentru CE** se pot desfășura simultan.
După ce jucătorii străini vor ajunge la echipele românești este necesară o perioadă tampon în care ei să poată fi integrați în antrenamente și în mecanismele echipelor.
Astfel, cele 8 etape pot dura 4-6 săptămâni, între 15 oct – 30 nov.
**2. O nouă structură a campionatului 2021**
Dacă se programează restul etapelor din campionatul 2020 în oct-nov 2020, nu va mai fi posibilă structura stufoasă a campionatului care s-a practicat în ultimii 3 ani, ci va fi necesară o micșorare drastică a numărului de etape. Aceasta se poate realiza în 2 feluri:
**a.** campionat cu numai o fază (sistem clasic, tur-retur, 20-22 etape)
**b.** campionat cu 2 faze, dintre care prima să fie pe 2 grupe create combinând criteriile valoric și geografic.
Împărțirea echipelor în 2 grupe, s-ar putea face, **ca exemplu**, astfel:
**>>Grupa Vest**
Blabla Blaj
CSM Târgoviște
CSM Lugoj
FC Argeș
U NTT Data CN
[Medicina Tg Mș]
**>>Grupa Est**
Dinamo
Știința Bacău
CSU Belor Galați
CS Medgidia
Rapid?
CSO Voluntari?
Fiecare grupă va avea un program tur-retur.
După aceea, se va trece la *playoff*-uri adevărate, primele 3 echipe din fiecare grupă formând grupa 1-6, iar restul formând grupa 7-12, cu meciuri tur-retur.
În loc de cele 32 de etape din campionatul curent, campionatul viitor ar avea numai 20 etape.
Oricare va fi soluția adoptată, ea va trebui ajustată în funcție de evoluția situației coronavirusului. S-ar putea ca peste 2 luni problema să fie rezolvată sau s-ar putea să se amplifice și să creeze probleme și mai mari mediului sportiv, cum ar fi amânarea JO cu un an (ceea ce a apărut deja ca ipoteză de lucru).
De asemeni, va trebui luat în calcul faptul că multe echipe nu mai au nicio siguranță financiară pentru campionatul următor, de aceea le va fi enorm de greu să poarte discuții serioase cu jucătorii de angajat. Unele echipe probabil nu vor mai putea participa deloc la competiții.
Vor fi necesare niște derogări de la regulament, pentru că echipele vor avea componențe diferite în toamnă, deci se vor fi făcut transferuri „neregulamentare“ „în timpul campionatului“ (în afara perioadelor de transfer regulamentare).
Va trebui o analiză despre ce echipe să participe în cupele europene, ediția 2021.
Pentru celelalte divizii (B, juniori etc) se poate face un program similar aplicând aceleași principii.
Sperăm ca noul președinte al FRV să aibă respect față de oamenii cu carte și cu capacitate de analiză și nu să-i hăituiască ca un **nemernic josnic**.
—–
**PS **pentru cei care au înțeles că această soluție presupune ca echipele din martie să fie refăcute în septembrie 😀
Nu trebuie așa ceva! Există noțiunea de transfer de jucători „în timpul campionatului”. Etapele restanță se joacă cu componențele echipelor din august-septembrie! 😉