ATENȚIE, FILEUL FRIGE IAR! Doar cîteva zile mai au jucătorii, antrenorii și arbitrii să…

ATENȚIE, FILEUL FRIGE IAR! Doar cîteva zile mai au jucătorii, antrenorii și arbitrii să…
aqualine.ro/

ATENȚIE, FILEUL FRIGE IAR!

Doar cîteva zile mai au jucătorii, antrenorii și arbitrii să se obișnuiască cu noua regulă privind contactul cu fileul. La Congresul FIVB din 31oct-1nov 2014 s-au aprobat niște modificări ale regulamentului dintre care cea mai importantă se referă la contactul jucătorilor cu fileul, contact care este DIN NOU total interzis!
Azi regula zice că atingerea benzii superioare a fileului este greșeală, dar contactul cu restul fileului este permis (atenție: ) dacă nu interferează cu jocul. O analiză mai atentă a acestei formulări arată că este ineptă. Sigur, dacă acțiunea are loc în extremitatea stîngă (relativ) a fileului, iar un jucător (relativ pasiv) atinge fileul în extremitatea dreaptă, asta nu are nici un fel de influență în desfășurarea jocului și ar putea fi tolerat. Totuși, în cele mai multe cazuri, formularea ineptă lasă loc unui larg spațiu de interpretare, ceea ce poate duce la ceartă, cum s-a întîmplat cu recentul caz Ouatu de la Piatra Neamț. Probabil pentru a eliminta orice discuție generată de această ambiguitate, FIVB a revenit la regula care interzice orice contact cu fileul (atenție iar: ) pe spațiul dintre cele 2 antene.
Asemenea modificări nu intră în vigoare instantaneu, ci după 3 luni de la aprobare, pentru ca lumea să aibă timp să se obișnuiască. Asta face ca 1 feb 2015 să fie ziua din care contactul cu fileul redevine greșeală de joc.

Vezi:Cagliari, Italy, November 1, 2014 – The FIVB Congress approved a net contact rule and reducing time-outs (for selected events) on the final day of the FIVB World Congress in Cagliari, Italy on Saturday.

Comentezi?