CRIZA VOLEIULUI. Proștii lui Moș Ary Șontorogu modifică regulamentul în bătaie de joc * Liberoul poate fi căpitan * Capitolul video-contestația încă n-a apărut

 

Ne place voleiul, dar, dacă-l privim dincolo de tehnica celor 4 procedee și de tacticile de a câștiga un set, observăm că voleiul mai are multe de rezolvat până la a deveni un spectacol plăcut pentru orice privitor, pentru cel care îl descoperă.

Printre lucrurile rele din volei:

– multe acțiuni de 5 secunde, mai ales la voleiul masculin
– milioane de îmbrățișări, ca la retardații emoțional
– arbitrul care fluieră tot timpul
– setul care se continuă deși diferența a ajuns la 10 pct
– imposibilitatea predicției duratei unui meci

… și vă rog să continuați lista.

În 2018, am publicat un document în care făceam propuneri revoluționare, care să amelioreze spectacolul voleibalistic și să rezolve unele probleme.

VEZI DOCUMENTUL AICI.

Credeți că a interesat pe vreun specialist din volei?? Aș!

Vorbim de un mediu „profesional” în care Boričić Tenx Veri Maci a ajuns președinte al CEV de mai multe ori, iar Moș Ary Graca Șontorogul a fost ales președinte al FIVB pentru 2 mandate deodată! Și nu prin vot, ci prin „ovații”! Iar Ștefănescu al lui Limbosu a ajuns într-o comisie a CEV! Ne mai mirăm că mulți oficiali superiori ai voleiului nici nu știu să deschidă un e-mail?

Ei bine, acești prostănaci mondiali au făcut un congres, la care au hotărât niște modificări ale regulamentului de volei. În mare parte, e vorba de niște știfturi care nu ameliorează nici jocul nici spectacolul.

Printre modificări:

– liberoul poate fi căpitan al echipei
– dacă există 2 liberi, pot avea echipamente diferite între ei
– invazia (pășirea) în terenul advers se sancționează dacă adversarul este incomodat și chiar dacă talpa nu a intrat toată în terenul advers
– apar în regulament arbitrul pentru contestațiile video și un arbitru de rezervă
– se elimină timpii de întrerupere „tehnici” cu totul
– un jucător eliminat nu se mai duce în spațiul de pedeapsă (care nu mai există), ci se va duce în vestiar pe durata eliminării
– la competițiile internaționale nu mai este obligatorie prezența a 4 arbitri de tușă

Ca să vedeți cât sunt de proști, să analizăm modificarea art 22.

REFEREEING TEAM AND PROCEDURES
COMPOSITION

The refereeing corps for a match is composed of the following officials:

– the 1st referee
– the 2nd referee
– the challenge referee
– the reserve referee
– the scorer
– four (two) line judges

Their location is shown in Diagram 10.

For FIVB, World and Official Competitions a Challenge Referee (if VCS is in use), a Reserve Referee and an assistant scorer, are compulsory.

În titlul articolului nu le-a mai plăcut „refereeing corps” (corpul de arbitraj), ci au schimbat în „refereeing team” (echipa de arbitraj). Totuși, șontorogii amnezici au păstrat formularea „refereeing corps” în textul articolului! 😊 Și atunci, riguros legal, ne întrebăm ce este „refereeing corps” și unde a dispărut „refereeing team”?

Apoi arbitrul pentru contestațiile video (au uitat proștii să precizeze „video”!), conform textului, este o parte obligatorie din echipa de arbitraj. Păi cum așa? Și dacă nu este instalație de contestare video?? Și dacă e un meci de juniori la Râmnicu Sărat? Ei, regulamentul zice că trebuie și arbitru pentru contestațiile video și arbitru de rezervă!

Dar stai! Se spune apoi că, la competițiile internaționale, sunt obligatorii arbitrul pentru contestațiile video, arbitrul de rezervă și un asistent de scorer. Păi prima parte a articolului nu zicea că ar fi facultativi! Altfel, poate și ceilalți arbitri sunt facultativi!

Deși se vorbește de contestațiile video, nu se precizează nicăieri regulile pentru acestea! Adică regulile care acum circulă separat ori trebuia incluse în regulamentul jocului ori trebuia să se facă o referire la regulamentul paralel.

Atâta-s de proști!

Modificările intră în vigoare de la 1 ian 2022. Sau oare? Cică competițiile care vor fi început în 2021 merg pe regulile vechi.
Printre votanții năuci s-au aflat și Universitalul Adin Cojocaru și Oana Revoluțioana Sârb.

Vezi toate modificările AICI.

(Și acum, recitește ca să-ți fie mai clar!)

Comentezi?