EXCLUSIV! John Kessel (despre restricțiile de înălțime la juniori): „N-am mai pomenit așa ceva!”…

EXCLUSIV! John Kessel (despre restricțiile de înălțime la juniori): „N-am mai pomenit așa ceva!”

Cine e John Kessel? E un expert american, în prezent „Cadru” în Programul de Acreditare a Antrenorilor din federația americană de volei (USA Volleyball). Lucrează pentru USAV din 1990, dar a fost și Secretarul Comisiei Tehnice a FIVB. Acum este lector de gradul 4 al FIVB (în pregătirea antrenorilor). A scris cărți importante în domeniul antrenamentului de volei (inclusiv „Enciclopedia Antrenorului”). A fost jucător și antrenor. Ține conferințe în numeroase țări. Este autorul celui mai important blog despre antrenoriatul voleibalistic.
(Detalii la comentarii)

I-am cerut părerea lui John Kessel despre restricțiile impuse de FRViș relative la vîrstă și la talie.

Restricții de vîrstă:
„Cu cît dai voie jucătorilor mai tineri să joace contra celor mai mari, cu atît va fi mai bună dezvoltarea generală – cu avantaj pentru jucătorii mai tineri ai unei echipe. În America avem o serie uriașă de competiții pe vîrstă unică – părinți și cluburi care sărbătoresc victoria în campionatul vîrstei de 13 ani [de exemplu], unde copiii învață și observă numai nivelul altor copii de 13 ani. Eu unul nu am jucat niciodată decît în compania adulților, deoarece nu aveam [pe atunci] competiții pe grupe de vîrstă. Am pierdut pe tabela de scor, dar am cîștigat în dezvoltare.”

Restricții de talie:
„Nu am mai pomenit așa ceva [That’s a new one for me], în afară de competițiile Sub-190, care sînt în întregime pentru jucătorii mai scunzi. Și FIVB are așa competiții. A forța o echipă să aibă un jucător mai înalt e pur și simplu un mod de a-i forța pe căutătorii de talente (Talent ID): Găsiți pe cineva mai înalt. Chestia e că, și la cel mai înalt nivel al nostru, nu contează ce talie ai, ci cît de bun ești.”
—–

Notă SR: Am mai informat că FIVB are competiții de așa-zis U-Volley cu limite MAXIME de înălțime pentru participanți: Sub-185 (M) și Sub-175 (F). Cred că John Kessel a vrut să zică Sub-185, nu Sub-190. E mai greu cu centimetrii în SUA 😉

1 thought on “EXCLUSIV! John Kessel (despre restricțiile de înălțime la juniori): „N-am mai pomenit așa ceva!”…

Comentezi?