Lang Ping, această adevărată Pîrv a Chinei! * Despre pregătirile Chinei pentru Jocurile Olimpice

 

Lang Ping (60a) a fost o voleibalistă emblematică a Chinei (extremă, 1m84), contribuind la multiple medalii de aur de la competițiile internaționale. Și-a întrerupt activitatea tip de 3 ani pentru a se ocupa de studiile sale universitare (filologie, engleză), apoi a revenit pentru alte medalii. S-a căsătorit greșit cu un handbalist, cu care s-a mutat la Los Angeles la 27 ani și cu care a făcut o fată (Lydia). Apoi a regretat și a pus mâna pe un profesor universitar. Altceva! 😊

Lang a devenit antrenoare și a antrenat o perioadă naționala Chinei și diverse echipe de club, inclusiv din Europa.

A oscilat între China și SUA, ajungând chiar antrenoare a naționalei SUA, care a învins China la JO de la Beijing (3–2, 2008). După moarte prietenei și coechipierei ei, s-a decis să revină în China pentru a conduce naționala la JO de la Rio (2016), unde a devenit singura persoană de volei din lume, care a câștigat aurul olimpic ca jucătoare și ca antrenoare. Lang și-a reînnoit contractul cu naționala Chinei pentru participarea la JO de la Tokyo, după care dorea să se retragă, având probleme cu sănătatea. Are un certificat de handicapat, având aproape toate vertebrele afectate. Planurile de pensionare i-au fost amânate odată cu amânarea JO.

China a ajuns pe locul 1 în clasamentul feminin al FIVB.

Lang a revoluționat și modernizat metodele chinezești de antrenament al naționalei. Campionatul feminin anterior (2020) a fost programat să se termine devreme, pentru ca echipa să aibă mai mult timp de pregătire. La fel s-a procedat și cu campionatul 2021. Dar antrenamentele îndelungi fără meciuri oficiale sunt însă foarte greu de digerat.

Cum e moda la chinezi, Lang Ping și-a luat și un nume englezesc: Jenny.

Aveți aici un interviu interesant cu Lang Ping din august 2020, din care ați putea învăța unele chestii.
(Este uimitor cât de proastă este engleza ei, mai ales că a făcut studii de specialitate! 😊 )

 

Comentezi?