Cîteva sugestii pentru jucătoarele tinere care caută contracte noi (aplicabil și pentru jucători)

aqualine.ro/

 

1. Căutați echipe unde aveți șanse să jucați TITULARE sau măcar un fel de „rezerve active”. Chiar dacă ajungeți la o echipă valoroasă, la un antrenor valoros, nu puteți să vă dezvoltați ca jucătoare dacă nu jucați. E la fel ca și cum ați învăța o limbă străină fără să o practicați. Există jucătoare care se mulțumesc să fie rezerve (partenere de antrenament) doar pentru a cîștiga niște bănuți în timpul „liber”. Dar dacă vă luați cariera în serios, ar fi bine să mergeți la o echipă ceva mai slab cotată (nu foarte slab!), dar care să vă dea ocazia să jucați. (Vezi și cazul nefericit al rezervei de lux de la Blabla Blaj, Ioana Nemțanu, jucătoare de națională.)

Astfel, evitați echipele cu uriaș apetit pentru străine, cum ar fi cele de pe podiumul 2016. Astfel de cluburi urmăresc rezultate cu orice preț, chiar cu prețul ignorării nevoilor stringente ale voleiului românesc. Încă 3 așa cluburi și nu mai avem de unde face echipa națională.

2. Căutați o echipă care are ANTRENOR-ÎNVĂȚĂTOR. Antrenorii de la echipele foarte puternice nu-și pierd vremea să vă corecteze defectele tehnice (care, la ce antrenori avem la nivelele de pre-senioare, sînt majore și inevitabile). La echipe mai slăbuțe, s-ar putea să găsiți un antrenor care să vă ajute să scăpați de acele defecte și astfel să vă crească valoarea și șansele de salariu mai mare în viitor.

3. Evitați echipele care au obicei să se „întărească” în pauza de iarnă. Vă puteți pomeni din titulare REZERVE (cazul Eva Chantava (Hadava)).

bijubox.ro

4. În perioada de ACUMULĂRI salariul e mai puțin important. Nu mergeți la salariu mare, dar cu stat pe tușă.

5. Preferați o echipă cu ATMOSFERĂ veselă, luminoasă, prietenească, cu șefi de club moderni, profesioniști, cu intelect. Evitați echipele cu atmosferă cenușie și cu conducători incompetenți sau șmecherași.

6. Preferați orașele mai mari, dacă aveți de gînd să studiați la o FACULTATE serioasă. Gîndiți-vă la ce urmează după volei. Cariera în volei nu este pentru totdeauna. După încheierea activității voleibalistice și cea mai mare vedetă se poate pomeni într-o stare de derivă profesională și socială. Aveți nevoie să vă pregătiți din timp pentru o profesie alternativă.

7. Evitați cluburile NESERIOASE despre care se știe că nu plătesc salariile la timp sau uneori uită de tot să le plătească pe ultimele 1-2 luni din contract.

8. Uneori e bine să vă găsiți un AGENT care să vă reprezinte în negocierile cu clubul. Mulți șefi de cluburi încearcă să profite de moliciunea voastră, poate și de naivitate, și să tragă propunerea de salariu (plus alte avantaje) cît mai jos, ceea ce pînă la urmă e și natural. Cînd vi se oferă suma X, să fiți sigure că e loc de încă 10%, cel puțin. Un agent poate negocia fără să se lase intimidat de șeful de club și v-ar putea reprezenta cu fermitate și mai tîrziu în relația cu clubul.
Pe de altă parte, ce cîștigați pe mere, s-ar putea să pierdeți pe pere. Un spor de 5% la salariu se duce pe comisionul cerut de agent. Comisioanele firești ale agenților pot varia între 3-10 %.

În lumea civilizată, un agent este ca un avocat și poartă responsabilitatea pentru contractele realizate și chiar pentru găsirea de oferte. Se poate ajunge pînă la situația în care agentul să aibă responsabilitatea plății salariul, dacă clubul nu (mai) poate sau nu (mai) vrea.

9. Analizați oferta INTEGRAL. În afară de salariul propriu-zis, cluburile oferă alte avantaje (compensații) cum ar fi cazarea gratuită la un confort sporit sau accesul la un liceu bun. Mare atenție ca promisiunile să fie trecute în scris în contract. Nu vă luați doar după vorbe.

10. Obligatoriu clubul să vă facă ASIGURARE medicală care să acopere situațiile specifice activității sportive: accidentări, operații, tratamente etc.

11. Feriți-vă cît puteți de șefii de club care vă oferă salariu mai mare decît cereți cu condiția să le dați lor bani pe sub mînă din surplus. Asemenea manevre ILEGALE pot fi investigate la un moment dat.

gave.ro
GAVE.RO Camere de supraveghere

12. Încercați să AMÎNAȚI decizia în mod rezonabil. Astfel pot apărea alte oferte care să fie mai avantajoase sau să vă asigure o putere de negociere mai mare. Dacă clubul X îți oferă 1000 euro/lună și apare clubul Y care îți oferă 1500 euro/lună, iar tu ai prefera totuși clubul X, poți merge cu tupeu să spui că ai o ofertă mai bună și astfel să forțezi mîna clubului X.

Aceste sugestii sînt orientative. În viața reală, unele jucătoare ar fi fericite să obțină orice fel de contract, cît de mic…

Cine mai are sfaturi de dat să le dea aici cîtă vreme pot fi utile.

1 thought on “Cîteva sugestii pentru jucătoarele tinere care caută contracte noi (aplicabil și pentru jucători)

  1. Este acum și o perioadă foarte tulbure din cauza alegerilor locale. Bugetele multor cluburi depid de rezultatul alegerilor, așa că deciziile serioase pot fi luate abia după 10 iunie.

Comentezi?