Colțul comentatorului : Somnu’ Marius (Termeni de specialitate)
Tasta D este lîngă tasta S și poate credeți că e o greșeală de tipar. Dar nu, nu este „Domnu’ Marius”, ci chiar „Somnu’ Marius”… prietenul nostru care comentează de se face leac pentru toți insomniacii și uneori, mai nou, se adoarme pe sine.
Și se pomenește că jumătatea a 2a a propoziției îl ia prin surprindere!
Dar mai tare deranjează că un om cu 40 (?) de ani de volei folosește niște termeni de specialitate prostești. Eu m-am străduit să învăț pe cine are minte-n cap, dar uite că nu prea are efect. Asta pentru că ăsta este un grup/pseudo-blog foarte foarte plictisitor, după cum a mărtusit Somnu’ Marius însuși. Ar trebui să fiu corect și să recunosc că e foarte plictisitor pentru unii, mai ales cînd vine vorba de… învățat. Este mult mai neplictisitor să te îndulcești cu foto de fufe dezbrăcate sau de crăpelniță postate pe contul personal…
Deși am explicat de mai multe ori niște termeni corecți, hai să repetăm, dar de data asta să folosim și o poză, poate așa învață Somnu’ Marius mai ușor. Că nimic nu se compară cu un textie de fezbuc!
Am vrut să pun și un fundal cu fufe goale și cu crăpelniță, dar sînt mai greu de găsit pe contul lui, pentru că acum e inundat de tot felul de „momeli” și de postări catastrofice și de filmulețe naive, ca la o vînzătoare de la aprozar, care tocmai descoperă fezbucu.
Iaca:
1. Nu-i corect SETAVERAJ (adică… „media seturilor”??). La întocmirea clasamentului se folosește nu media seturilor, ci RAPORTUL SETURILOR. Pînă și Constantinescu (doarvolei.ro) a priceput asta, bravo lui. Ăla de la voleiromania.ro încă nu!
2. Nu-i corect PAS. Un PAS e ăla pe care-l repeți cînd mergi sau cînd fugi. Trecerea mingii de la un jucător la altul se numește PASĂ! E un cuvînt puțin mai lung, dar cu puțin efort se poate pronunța pînă la capăt. Ia-l pe îNȘelaru și exersați împreună.
3. Nu-i corect TIMP DE ODIHNĂ, că nu începe meciul și face Știința Bacău 0-4 și cere să se odihnească! Că de-abia a început meciul! Le vezi pe fete cerînd pernuțe și culcîndu-se pe podea ca să tragă un pui de somn de tare ce-au obosit? (Cristina, numai sforăi!) E drept că unii prostănaci români au văzut prescurtarea TO (TimeOut) și s-au grăbit s-o potrivească după ureche. Dar atunci, cum traducem „technical timeout”? „Timp de odihnă tehnică”?
Corect: [TIMP DE] ÎNTRERUPERE.
4. Nu-i corect FALS. Adică jucătorul acela e un ipocrit? Sau joacă fals volei așa cum un muzicant cîntă fals?
Nu-i corect nici UNIVERSAL. Adică joacă orice? Sau e Soldatul Universal? Corect e ATACANT OPUS, pentru că e opus cu coordonatorul. Deși, fie vorba între noi, e un post care nu mai are sens. Misiunea atacantului opus ar fi să facă cele mai multe puncte din atac. Dar vedem tot timpul că fac puncte multe și extremele, chiar și centrii. Și atunci ce e opusul? Un fel de extremă sclifosită, care nu vrea (nu știe?) să facă preluare?
Gata. Despre AS, DERBY, PLAYOFF, PLAYOUT cu altă ocazie.
Mie-mi place cel mai tare cum ne urează el la sfîrșit, în stil popular, sănătate. Foarte bine, mulțumim, dar să ne ureze și apă la păpușoi!
Scuzați plictiseala!
Poate dezbati o data si diferenta intre element tehnic si procedeu tehnic, sau alergarea cu genunchii la piept sau cu genunchii sus. Etc. Terminologia de specialitate oboseste multa lume.
Eii… eu mai mult cu asistența lngvistică…
Păi ne explici, Răzvan?