Consecințele participării RO în Liga Europeană 2022 * Clasamentul european * Voleiul nostru feminin s-a dus în jos

 

Acum câțiva ani FIVB avea un mod diferit de a calcula ierarhia mondială a echipelor naționale. Sistemul, fiind născocit de Proștii lui Moș Ary Graca Șontorogu, era prostesc și ne arăta în clasament alături de echipe exotice, pe care le-am fi bătut cu ușurință.
În același timp și CEV avea un mod de a calcula ierarhia europeană. Dacă extrăgeai echipele europene din ierarhia FIVB, după capul oricărui om cu ceva neuroni, trebuia ca această listă selectivă să se pupe cu clasamentul european al CEV. Ei bine, nu se pupa. Dacă clasamentul FIVB zicea că Serbia e mai sus decât Italia, clasamentul european (CEV) zicea că Italia e mai sus decât Serbia. De ce asta? Simplu, deoarece formulele pentru cele 2 clasamente erau diferite, criteriile erau diferite.

Acum vreo 2 ani, FIVB a schimbat formulele pentru clasament, în prezent contând nu numai participarea la o competiție ci și rezultatele meciurilor. De aia tot zic că fiecare set contează. Fiind găinățate de Proștii lui Moș Ary Șontorogu, evident că formulele sunt prostești, dar corecturile aduse în clasamentul mondial deja se văd încet încet.

Problema pe care un om cu intelect o vede în câteva secunde (adică nepotrivirea clasamentului european cu cel mondial), le-a luat Proștilor lui Boričić Tenx Verimaci (CEV) niște decenii. 😂 Abia de luna asta (iun 2022), CEV a renunțat la formulele sale proprii pentru clasamentele echipelor de seniori/senioare și publică/preia drept clasament european extrasul european din clasamentul mondial. Și așa tot e aiurea, pentru că putorile lui Boričić actualizează clasamentul european cu întârziere.

Această schimbare în modul de compilare a clasamentului CEV a fost favorabilă echipei noastre masculine. Până mai anul trecut, ne zbăteam în zona locurilor 20-25. Odată cu trecerea la corelarea cu clasamentul FIVB, având în plus rezultatele din LEAg, RO a sărit uimitor pe locul 17 european! Nici nu ne mai amintim de când n-am mai fost așa de sus în Europa! Și când te gândești că am început competiția de pe locul 24 european (după clasamentul vechi)… Combinația de circumstanțe ne-a urcat 7 locuri.

Nu la fel de fericită e situația naționalei feminine. Am început LEAu de pe locul 16 (european) și, deși am avut o comportare bună, ajungând până în semifinale, corelarea cu clasamentul mondial ne-a adus o prăbușire de 7 locuri, până pe locul 23 (european). Este un „jos” istoric, un record, așa ceva n-a mai cunoscut voleiul nostru feminin.

Deși cărțile pentru calificarea la campionatul european 2023 sunt făcute (după clasamentul european vechi), în viitoarele competiții, locul din clasamentul european va fi decisiv pentru formarea grupelor. Adică pentru echipa națională masculină va fi mai ușor, dar pentru cea feminină va fi mai greu.

În clasamentul mondial actualizat (iun 2022):

RO (M) – locul 36

RO (F) – locul 41

Comentezi?