Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, cunoscută și sub denumirea de Convenția…

aqualine.ro/

Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, cunoscută și sub denumirea de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma și intrat în vigoare pe 3 septembrie 1953. Convenția a fost ratificată de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei si este una dintre construcțiile cele mai noi ale sistemului instituțional internațional. Convenția și protocoalele sale adiționale apără mai multe drepturi și libertăți fundamentale ce au ca titulari persoane fizice, privite individual, sau diverse entități sociale, cu excepția oricăror structuri statale. In urma evenimentelor de saptamana trecuta din Turcia, presedintele Recep Tayyip Erdogan a suspendă temporar aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după ce a fost decretată starea de urgență.In urma acestei masuri intreaga presa comenteaza acest eveniment fara precedent dintr-o tara ce se vrea democratica. Cu siguranta ca, atunci cand a luat aceasta masura, presedintele turc s-a “inspirat” din activitatea FRVolei cea care a “suspendat definitiv” orice drept pentru cei care au alte puncte de vedere decat actualul presedinte al federatiei.Haideti sa citim cateva articole din “Convenţia europeană a Drepturilor Omului”:
“Articolul 6
Dreptul la un proces echitabil
1. Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî, fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public…
2. Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită.
Articolul 10
Libertatea de exprimare
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.
Articolul 13
Dreptul la un recurs efectiv
Orice persoană, ale cărei drepturi şi libertăţi recunoscute de prezenta convenţie au fost încălcate, are dreptul să se adreseze efectiv unei instanţe naţionale, chiar şi atunci când încălcarea s-ar datora unor persoane care au acţionat în exercitarea atribuţiilor lor oficiale.
Articolul 14
Interzicerea discriminării
Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie”.
Trebuie sa recunoasteti ca, din pacate, am mare dreptate cand spun cele de mai sus.Amintiti-va de chemarea la Comisia de disciplina a antrenorului care a baut apa in timpul unui meci, a antrenorului care a “indraznit” sa comenteze la Adunarea Generala, a sportivelor de la lotul national etc.Am primit recent informatia ca unul dintre angajatii federatiei ar fi fost sanctionat dupa episodul jucatorului fara talie de la Oradea, care a evoluat la turneul final de juniori de la Baia Mare.Daca este asa, tinand cont de faptul ca este vorba despre o persoana care nu poate fi sanctionata decat conform Codului Muncii, am mari indoieli ca cei care au dat o asemenea sanctiune au respectat in totalitate procedura impusa de lege intr-un asemenea caz.

Comentezi?