Cupa Provocatoarelor 2024 * Distorsiunile provocate de schimbarea formatului LNV pot afecta calificarea RO la Campionatul Mondial 2025

aqualine.ro/

 

În februarie 2024, Proștii lui Moș Ary Șontorogu din FIVB au decis, fără multă publicitate, schimbarea formatului Ligii Națiunilor la Volei începând cu ediția 2025. În ediția 2024 au fost 16 echipe, dintre care 11 echipe-nucleu, adică scutite de retrogradare indiferent de clasarea finală.

Din 2025 competiția se va extinde la 18 echipe și nu vor mai exista echipe-nucleu. Durata va fi prelungită cu o săptămână de pauză. Sistemul competițional va rămâne de tip turneu „selectiv”, adică echipele nu vor juca fiecare cu fiecare, ci se generează o structură în care fiecare echipă va avea mai puține meciuri, dar cu echipe de valori variate, pentru a se obține un echilibru (aproape) just. Cam așa s-a jucat și în Liga Europeană 2024.

Informația a făcut valuri abia acum pentru că Proștii lui Moș Ary Șontorogu au postat-o cumva obscur. Există 2 adrese web pentru postare, din care una e vidă ????

Extinderea de la 16 la 18, înseamnă că, contrar ceea ce am scris la finalul LNV 2024, anul acesta nu a retrogradat nicio echipă, iar locurile libere pentru 2025 sunt ocupate de câștigătoarele Cupei Provocatoarelor (Challenger Cup) și de cel mai bine clasate echipe din ierarhia mondială. Asta a făcut ca unele țări să fenteze CProv. Ar fi Belgia, care a trimis o echipă de tineret la feminin (că era oricum calificată pe clasamentul FIVB) și care n-a pedalat prea tare la masculin, probabil pentru că va avea destule cheltuieli cu participarea în LNV 2025 a naționalei feminine. La fel nu s-a omorât nici Ucraina la masculin, fiind deja calificată pe clasamentul FIVB.

creditfix.ro

Țările care au arătat un interes special pentru calificarea în LNV 2025 s-au și calificat și anume China (M) și Cehia (F). Rezultatele finalelor:

(M) China – Belgia 3 – 1 (25-20, 25-20, 22-25, 25-22)

(F) Cehia – Puerto Rico 3 – 1 (25-23, 25-20, 18-25, 25-18)

 

Calificarea naționalei masculine a RO la CM 2025 este pecetluită. Urcarea Chinei după parcursul surpriză din CProv a dat afară din CM 2025 pe Chile, China asigurându-și participarea în ultimul moment. CHN a sărit deasupra noastră în clasament.

ottobroker.ro

RO se califică de pe locul 27, adică a 6a din coadă, adică vom fi în urna valorică a 4a. Outsideri, cu SVN/USA/BRA cap de serie, în funcție de ce fac aceste echipe la JO.

Data limită este 30 august și, deși zona locurilor 22-27 din ierarhia FIVB este foarte strânsă ca punctaje, doar Croația se mai poate mișca în sus sau în jos. Restul echipelor, inclusiv RO ca co-organizatoare a CE 2026, nu mai au meciuri până la data limită. Teoretic, Croația ar putea cădea sub noi dacă pierde grav cele 2 meciuri din calificările pentru CE 2026, dar asta este improbabil.

Echipa noastră feminină încă așteaptă clarificarea organizatoarei/organizatoarelor CM 2025. De asemeni, în cadrul calificărilor pentru CE 2026 mai are 2 meciuri, care ar putea aduce un avantaj, dar nu cu acest antrenor spaniol!, pentru că singura națională cu care ne mai luptăm indirect, singura pe care am putea s-o depășim din nou în ierarhia FIVB este… Spania lui El Zapacito! ESP are 1,45 pct în fața noastră și va juca în august 2 meciuri în preliminarii contra Portugaliei (locul 38 mondial) și Georgiei (60). Noi avem de jucat contra Croației (37) și Kosovo (neclasificată). Speranțe încă sunt.

Comentezi?