DUM-DUM CLAP! De unde vine scandarea „islandeză“ a „vikingilor“? ;) Ați văzut recent și…

DUM-DUM CLAP! De unde vine scandarea „islandeză“ a „vikingilor“? ;) Ați văzut recent și…
aqualine.ro/

DUM-DUM CLAP! De unde vine scandarea „islandeză“ a „vikingilor“? 😉

Ați văzut recent și în unele postări video de la grup acea scandare de la final de meci, cînd echipele și publicul așteaptă ca toba să facă dum-dum, după care ei bat o dată din palme, strigînd „Hu!“. După o pauză mai lunguță, se face iar dum-dum-clap! Și se repetă cu pauze din ce în ce mai scurte pînă se termină totul în aplauze viguroase și un strigăt general gen „Heeei!“ sau „Ăăă!“.

Această scandare este cunoscută drept „scandarea războinică a vikingilor“ (Viking war chant). Ea a devenit celebră după a fost executată de echipa de fotbal a Islandei la Campionatul European de fotbal din Franța (2016). După aceea a fost preluată și de alte echipe de fotbal împreună cu suporterii lor, ajungînd mai recent și prin volei.

Numai că nu e nimic viking în această scandare! La naționala islandeză de fotbal ea a ajuns de la echipa de club islandeză Stjarnan. Dar nici asta nu e originea adevărată a scandării. Echipa de club islandeză a preluat ideea de la… scoțieni! Stjarnan a jucat în stagiunea 2014–2015 a Ligii Europa contra scoțienilor de la Motherwell FC. Suporterii echipei scoțiane (numiți [Mother]Well Bois) făceau acest ritual de multă vreme. Scandarea era/este o introducere la „imnul“ echipei intitulat „Since I Was Young“ (Frunză verde de dudău/ Cînd eram tînăr flăcău…).

klap.ro

Nici originea cîntecului nu e clară. Suporterii mai multor echipe de fotbal din Marea Britanie îl cîntă schimbînd corespunzător versul cu numele echipei lor favorite.

ottobroker.ro

Aveți aici un filmuleț din 2015 cu scandarea suporterilor Motherwell FC. https://www.youtube.com/watch?v=ol3DydmmTmk

Dacă e cineva interesat, versurile „imnului“ sînt:
Since I was young
I followed on
Motherwell FC
the team for me!

Parcă e mai avansat decît „lelele“ de la Blaj sau decît „lololo“ de la Iași 😉
#VikingwarchantMotherwell fans singing “Since I was Young” at the start of the match today against Partick Thistle.

1 thought on “DUM-DUM CLAP! De unde vine scandarea „islandeză“ a „vikingilor“? ;) Ați văzut recent și…

  1. P. S. Și ca să fie duda totală, islandezii zic că nici scoțienii nu sînt la origine, ci… suporterii polonezi de handbal! 😀
    https://polska.pl/sport/sport-champions/iceland-fans-poles-taught-us-our-sporting-chant/
    O cercetare mai extinsă, după ce am scris postarea, duce la concluzia că mai multe cluburi de fotbal (Franța, Canada…) folosesc această scandare de multă vreme.
    Pînă la urmă se va dovedi și adevărul istoric că asta vine de la dacii lui Burebista!

Comentezi?