JOCURILE OLIMPICE 2020-2021 FINALA (F) | Și SUA (F) câștigă medalia olimpică de aur în premieră * Fără campionat, dar cu sistem * Greșeala lui Terzić: Bošković

(foto FIVB)

 

(F) Brazilia – SUA 0 – 3 (21-25, 20-25, 14-25)
Spectatori: zeci?
Durata: 1h22

Am admirat fermitatea și hotărârea cu care a jucat finala echipa SUA ca și jocul superior arătat. Dar nu putem fi mulțumiți de finala văzută, în ansamblu (nu „per ansamblu”, Șelăreaso!). Echipa BRA a pierdut rușinos, nerealizând onorabilul 60 (ci doar 55p!) și gâfâind mereu în urma SUA. Mai corect spus, gâfâind 2 seturi, pentru că într-al 3lea s-a făcut de râs de-a dreptul. Nu știm dacă prestația leșinată a braziliencelor are vreo legătură cu trimiterea acasă a extremei Tandara Caixeta, care a fost descoperită ca fiind drogată cu ostarină/enobosarm înainte de semifinala contra KOR.
Echipa SUA a atacat complex cu Larson, Drew și Bartch Hackley, a blocat eficient, în timp de BRA a atacat slab primind și cadou 21p (din cele 55) din greșelile neforțate ale adversarelor.
Puncte din atac: 32-46. S-au marcat doar 3 ași în cele 3 seturi.

Cea mai bună jucătoare: Michelle Bartch Hackley (#14 extremă USA), 14p
Cea mai bună de la BRA:  Fe Garay (Fernanda Rodrigues) (#16 extremă), 11p
Cea mai bună marcatoare și cel mai eficient atac: Andrea Drews (#11 opusă USA), 15p, 41% (Atenție, statistica japonezilor are un calcul diferit față de al proștilor de la DataVolley. Nu se calculează raportul atacurilor reușite la numărul total de atacuri, ci, în plus, din numărul atacurilor reușite se scad atacurile cu punct pierdut, ceea ce mi se pare mai aproape de realitate.)
Cea mai bună recepție: Gabi (Gabriela Braga Guimaraes) (#10 extremă BRA)

Anterior, în întreaga sa existență, echipa SUA câștigase aur la Campionatul Mondial (1 buc în 2014) și în Liga Națiunilor (+Marele Premiu Mondial) (9 buc). Acum este pentru prima dată când SUA câștigă medalia olimpică de aur.

Ne vine să râdem de proștii de comentatori de azi (TVR 2 și Eurosport 2), care se mirau cum de SUA fac un joc așa de bun și o înving pe favorită 😊 În realitate, favorita a fost echipa SUA, care, după căderea Chinei în ierarhia mondială, a trecut pe locul 1, în timp ce BRA era pe locul 2. Deci care era favorita, Șelăreaso? Socotești statisticile de acum 8 ani? 😂

Ca la masculin, și la feminin avem o țară care câștigă aurul olimpic în premieră. Este foarte interesant că este vorba de o țară care nu are campionat propriu-zis. DAR ARE SISTEM! Sistemul de volei american este cel mai bine pus la punct și cel mai bine teoretizat (vezi Biblia antrenorului de volei) și astfel oferă constant lumii jucători/jucătoare de cea mai înaltă calitate, iar SUA sunt mereu prezente la jocurile olimpice și la campionatele mondiale, chiar dacă nu câștigă medalii tot timpul.

De asemeni, e interesant de reamintit care este primul criteriu de selecție al antrenorului Kiraly, după cel de la sine înțeles al valorii jucătoarelor. Dacă folclorul zice că „marele” antrenor ZaDarko Arena începe formarea echipei cu centralele, Kiraly începe cu jucătoarele cu cel mai solid psihic, cele cărora nu le tremură genunchii la scorul 20-23.

Echipa campioană olimpică:

1 Hancock Micha S
2 Poulter Jordyn S
4 Wong-Orantes Justine L
10 Larson Jordan OH
11 Drews Andrea O
12 Thompson Jordan O
14 Bartsch-Hackley Michelle OH
15 Hill Kimberly OH
16 Akinradewo Foluke MB
22 Washington Haleigh MB
23 Robinson Kelsey OH
24 Ogbogu Chiaka MB
Karch Kiraly COACH

 

Meciul pentru bronz

(F) Coreea S – Serbia 0 – 3 (18-25, 15-25, 15-25)
Spectatori: zeci?
Durata: 1h14

După pierderea semifinalei în fața SUA, SRB s-a răzbunat pe KOR, care a făcut un scor rușinos (48p), cam cum a făcut istorie Blabla Blaj în finala Ligii Campionilor, fiind copleșită de atacurile opusei Bošković, care a devenit, probabil cea mai bună marcatoare a turneului olimpic.
Într-un fel, Bošković este marea greșeală a antrenorului Terzić, pentru că s-a bazat pe ea în mod excesiv și și-a umplut echipa de ciurucurile de la Blabla Blaj infectate de ghinionul Limboșitei. Dacă Bošković a marcat 33p în 3 seturi (cât puține jucătoare sunt în stare în 5 seturi), următoarea marcatoare sârbă, centrala M Popović, a făcut doar 8p.

Cea mai bună jucătoare, cea mai bună marcatoare, cel mai eficient atac și cei mai mulți ași: Tijana Bošković (#18 opusă SRB), 33p!, 44%, 6 ași.

Despre comentatorii proști de azi discutăm separat, că au fost foarte creativi. 😊

Comentezi?