Karpol și Adin-Dva-Tri * Vișăneala olimpică * Iran (M) pe primul loc * Serbia…

Karpol și Adin-Dva-Tri * Vișăneala olimpică * Iran (M) pe primul loc * Serbia (F) lui Terzić în mare belea

Vișăneii din Consiliul Slujitor al FRViș sînt acolo ori pe prostie ori pe interese personale. De aceea nu le pasă deloc de echipele naționale românești. De aceea au aprobat un program competițional imbecil, în care jucătorii fac mai mult turism decît au timp să se refacă între meciuri. Deși s-a arătat și teoretic și practic aspectul catastrofal al sistemului, vișăneii au votat să-l mai folosească un an! În noua stagiune avem „noroc“ că la fete sînt mai puține echipe, deci mai puține etape.

Îi vezi cît de proști sînt după cum au înghesuit etapele Fazei a 2a pentru locurile 6–10 (feminin). Deși sînt numai 8 etape (în loc de 10), ele sînt la fel de înghesuite în calendar. Nu v-a dus capul, băi vișăneilor, să săriți 2 miercuri???

Dar Adin-Dva-Tri Cojocaru nu e Nikolai Karpol! Legendarul antrenor rus este vice-președintele Federației Ruse de Volei, adică omologul lui Adin-Dva-Tri. Marea diferență este că, în Rusia, echipele naționale sînt cea mai mare prioritate, iar Karpol a identificat sistemul competițional național prea încărcat drept una dintre gravele probleme care cauzează jocul nesatisfăcător al echipelor naționale. Faptul că RUS (M) e noua campioană europeană pare a-l contrazice, dar, dacă privim ansamblul ultimilor ani, și mai ales prestația echipei feminine, are dreptate:

„Ne afectează calendarul competițional extins în mod inutil. Echipele petrec mult timp în avioane în loc să folosească timpul acesta pentru refacerea jucătorilor. De aceea avem jucători/jucătoare care nu sînt în formă, fiindcă, pur și simplu, nu au avut timp să se refacă.“
——

Vișăneii FIVB s-au chitit zilele astea să schimbe sistemul de calificare la JO, deși sistemul vechi era unul rezonabil. Noutatea este că nu va mai conta Cupa Mondială ca unul dintre criterii, ci va conta campionatul continental. Echipele campioane din 5 continente se califică automat. Problema e că în anul olimpic nu va fi nicio competiție de calificare ca pînă acum Însă tot în anul pre-olimpic vor avea loc alte 2 turnee de calificare: unul numit „mondial“, iar celălalt… „intercontinental“!
—–

După primele 2 etape ale CMC (M), echipa Iranului este, oarecum surprinzător, pe primul loc, singura cu 2 victorii. După pauza de azi, turneul se mută în Osaka pentru încă 3 etape. Meciurile pot fi văzute în direct pe Youtube.
—–

Cu o săptămînă înainte de începerea turneului final al CE (F), echipa Serbiei este devastată de accidentări mai mult sau mai puțin grave. Este improbabil ca jucătoare de bază, precum Bojana Živković, Milena Rašić, Bojana Milenković, Brankica Mihajlović, Sanja Malgurski sau Katarina Lazović, să poate fi folosite. La asta se adaugă scandalul cu fosta jucătoare de la Alba Jacta Blaj, Ana Antonijević, care a fost găsită recent dopată.

1 thought on “Karpol și Adin-Dva-Tri * Vișăneala olimpică * Iran (M) pe primul loc * Serbia…

 1. Părerea Corectorului Discret:
  – Nu Karpol a exprimat așa o părere, ci Alekno.
  Replică: Ambii au exprimat așa părere, Karpol zilele astea. Cînd lucrurile merg prost, mai multe persoane pot vedea un același defect.
  – Unele jucătoarele sîrbe listate nu-s „de bază”.
  Replică: Oricum, au fost selecționate într-o națională de vîrf mondial, nu?
  – Iran nu e surpriză.
  Replică: Nu e. De aia am scris „oarecum”. Deși echipă foarte puternică, de cîte ori a fost pe locul 1 (chiar temporar)?
  – Nu se poate schimba sistemul competițional
  Replică: Cum să nu? Că de oameni e făcut și nu lege de la Dumnezeu. Și nu cluburile au hotărît așa. Cluburile înghit orice scuipat de-al lui Ghiță, votează orice după cum își mișcă el musteața.

Comentezi?