Naționala masculină se pregătește pentru Liga de Aur 2023 * Antrenor zăpăcit * Lotul și programul

aqualine.ro/

 

Odată cu terminarea competițiilor interne, ne pregătim pentru perioada europeană a echipelor naționale. Participăm anul acesta 2 competiții europene: Liga (Europeană) de Aur (sau, cum zic Cârpacii lui Adin-Dva-Tri, goldănligu) și Campionatul European.

Naționala masculină s-a adunat sub conducerea lui Sergiu Stancu, un antrenor al naționalei mai bun, mai energic și mai creativ decât predecesorul său, Universitalu Dănuț Pascu, dar și el cu minusuri ciudate. Un minus ar fi modul în care și-a alcătuit lotul. Astfel, apar jucători care vor să joace la națională, dar în campionat sunt rezerve. Manevra Consiliului de Cârpaci, adică cerința să fie minim 2 jucători români în teren, n-a avut efectul scontat, dacă jucători buni au ales salariu mai mare cu prețul statutului de rezervă. Ca să nu mai spunem de prosteala cu combinația de 2 români libero+central, care lasă, de fapt, de multe ori, doar un român efectiv pe teren. După standardele prostălăului de ministru Novak, ar trebui să fie minim 3 români pe teren („minim 40%”), dar ordinul ministrului e atâta de tâmpit conceput încât nu are nicio noimă.

În al doilea rând, Stancu jr a ignorat datele statistice referitoare la calitatea jocului efectiv al jucătorilor. Pentru națională nu se selectează jucători care cândva s-au mișcat bine, care joacă din amintiri, ci cei care sunt mai buni în prezent, care au jucat bine în acest campionat, care sunt acum în formă.

Lista lotului

klap.ro

Coordonatori: Cristian Bartha (Rapid), Claudiu Dumitru (Steaua), Tudor Balu (Corona Brașov, ce??), Filip Constantin (SCM Zalău)

Extreme: Marian Bala (CSM Arcada Galați), Adrian Aciobăniței (Chaumont VB), Mircea Peța (Steaua), Daniel Chițigoi (Rapid), Rareș Bălean (Dinamo, foarte jos în clasamentul extremelor), Marius Iftime (Steaua, jos în clasament).
Lipsește: Silviu Suson (Unirea Dej).

Opuși: Alexandru Rață (CSM Arcada), Gabriel Cherbeleață (Dinamo, jos în clasament), Alexandru Ionescu (SCM Zalău)
Lipsesc: Ciprian Matei (Steaua), Marius Cheaga (Știința Explo BM), Mihai Tarța (Știința Explo BM).

Centrali: Bela Bartha (Dinamo), Robert Călin (SCM U Craiova), Iulian (Julian) Albulescu (UC Irvine, SUA, ha?), Robert Vologa (Steaua), Andrei Butnaru (CSM Arcada)
Lipsește: Ștefan Lupu (SCM U Craiova, unul dintre cei mai buni centrali spre finalul campionatului).

Liberi: Sergiu Diaconescu (SCM U Craiova), Vlad Kantor (CSM Arcada, al 8lea în clasamentul liberilor români)
Lipsesc: Mihai Mărieș (SCM Zalău), Carol Kosinski (Rapid).

După cum se vede, alcătuirea lotului e haotică, cu jucători care au performat prost în acest campionat, precum Bălean, Iftime, Kantor, Cherbeleață, și fără jucători de valoare, precum opusul Matei sau centralul Lupu. Cel mai probabil, și Stancu jr și conducerea nenorocită a federației mai merg pe ideea ponosită că, la o competiție de importanță mai mică, se poate merge cu un lot mai firav, eventual cu mult tineret. Împrospătarea lotului și prezența tinerilor sunt, desigur, foarte benefice, dar zăpăciții ăștia pierd din vedere că sistemul actual de ierarhizare a echipelor în lume (implicit și în Europa) face ca fiecare set câștigat/pierdut să conteze. Dacă te duci cu ciurucuri la Liga Europeană și pierzi meciuri, cazi în ierarhie. Liga Europeană nu mai este o competiție neserioasă.

Stancule, la loc comanda! Fă-ți echipă serioasă. Nu-ți mai favoriza prietenii și belește-ți mai bine ochii și peste gard la celelalte cluburi.

Meciurile RO de acasă vor avea loc la Brașov.

Programul naționalei (Grupa A)

27 mai: Portugalia – România (Santo Tirso)

31 mai: Danemarca – România (Middelfart 😊 )

4 iun: Turcia – România (Konya)

10 iun: România – Turcia (Brașov)

14 iun: România – Danemarca (Brașov)

18 iun: România – Portugalia (Brașov)

În acest moment, cele 4 echipe din grupa A sunt clasate în Europa astfel:

ottobroker.ro

9. Turcia
15. Portugalia
16. România
26. Danemarca

Se califică în finală Croația (gazdele) și echipele de pe locurile 1 din fiecare grupă, sau, dacă CRO ia locul 1 în grupa ei, și cea mai bună echipă de loc 2.

În Cupa Provocatoarelor din această vară (anticamera Ligii Națiunilor) se vor califica cele 2 finaliste.

Comentezi?