ORDINUL FÂSS AL MINISTRULUI FLEOȘC (FLȌSK) * Ep 1. Analiza ordinului

 

Amorțeala și dezinteresul din voleiul românesc păstorit de Universitalu Cojocaru se văd și din lipsa oricărei dezbateri sau poziții în legătură cu ordinul ministrului tineretului și sportului cu privire la acei 40% sportivi români. În timp ce alții din alte sporturi se agitau în public, ai noștri dormeau cu sforăituri.

Chestia e că și ăia care s-au agitat, s-au agitat degeaba. Ordinul dat de Novak este apă de ploaie, o fâsâială fără rost.

Ordinul MTS 500/2022 poate fi consultat AICI.
Instrucțiunile pot fi consultate AICI.

Partea care ne interesează, este art 6 din instrucțiuni:

Art. 6. – Ponderea de participare a sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, la competiţiile sportive naţionale oficiale nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă.

Oameni care ajung în minister nu pot formula cu claritate o frază.

Să analizăm:

În primul rând e vorba de competițiile naționale oficiale. E simplu de înțeles. La competițiile europene sau mondiale, ponderea nu se aplică.

Ponderea nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanți? Deja se simte ceața, dar autorii frazei încearcă să limpezească tulbureala: e vorba de minim 40% din sportivii care pot evolua în teren pe parcursul unui meci. Și ponderea se referă la fiecare echipă separat.

Și acum ne încâlcim în prostia lor. Care e totalul sportivilor care pot evolua în teren pe parcursul unui meci de volei? Regulamentul FIVB zice că maxim 12 jucători, atâția pot fi trecuți pe foaie la meciurile obișnuite. Atenție, fraza MTS nu zice să fie minim 40% din cei din teren (în orice moment), ci din cei ce pot evolua în teren pe parcursul unui meci! Păi „pot” evolua (juca) în teren toți cei 12 trecuți pe foaie, cu schimbări, cu reformulări ale sextetului de început de set.

40% din 12 egal 4,8. Adică 5 jucători.

(Paranteză
Într-o discuție personală elevată cu unul din oamenii de volei pe tema asta, am constatat că pentru unii este foarte grea și aritmetica de clasa a 3a! Omul calcula că 40% din 6 ar fi 2,4 (corect), adică 2 jucători întregi 😂 Dacă mai sunt unii care nu pricep, minim 2,4 jucători înseamnă 3! Rotunjirea se face în sus.)

Revenind la începutul frazei ministeriale tâmpite, se vorbește de „ponderea de participare […] la competiții”. Nu se vorbește că trebuie să fie în teren (pe parcursul meciului) minim 40% români, ci doar că trebuie să participe la competiție. Iar participarea are un înțeles mai larg. Și antrenorii participă la competiție și arbitrii și observatorii și copiii de mingi. Dacă într-o competiție (de exemplu, un campionat) o echipă poate participa cu un lot mai mare (de exemplu, 20 de jucători), trimițând la fiecare meci doar 12 jucători, conform articolului este obligată să aibă cel puțin 40% jucători români nu din 20 de jucători, ci tot din cei 12 care pot evolua în teren pe parcursul unui meci.

În aceste condiții, scopul urmărit, cel de a da ocazia mai multor români să joace, este total ratat. Poți avea în lotul de volei cel puțin 5 români, dar aceia să nu prindă nicio secundă de joc într-un campionat întreg. Articolul nu zice nimic de obligativitatea de a fi un număr de români în teren, ci doar să participe la competiție.

De aceea, acest ordin al ministrului Flȍsk Novak e apă de ploaie. Degeaba s-au îngurguțat unii și alții din mediul sportiv, ba aplaudând, ba criticând dur, pentru că efectul ordinului este foarte slab. Nu știm dacă Flȍsk Novak a generat această tâmpenie pentru că nu înțelege bine limba română sau pentru că e pur și simplu prost de la natură. Am înclina spre a 2a variantă, dacă luăm în considerare momentul foarte prost ales pentru publicarea ordinului, adică atunci când majoritatea loturilor echipelor din diverse sporturi erau deja conturate.

(continuă aici)

Comentezi?