SALARIILE VOLEIBALISTELOR ROMÂNE (3) (partea 1 aici: ) (partea 2 aici: ) Dincolo de…

aqualine.ro/

SALARIILE VOLEIBALISTELOR ROMÂNE (3)

(partea 1 aici: https://www.facebook.com/groups/volei.romania/permalink/827292710741657/)
(partea 2 aici: https://www.facebook.com/groups/volei.romania/permalink/827570674047194/)

Dincolo de calculul rațional, ne punem și problema dacă cluburile românești își permit să plătească așa salarii. Realitatea românească este foarte tristă. Cele mai multe cluburi abia dacă pot oferi salarii (individuale) de 5000 euro/an. Așa voleibaliste (deci plătite cu 2500 lei/lună la echipele lor) au ajuns și la lotul național.
Există multe voleibaliste titulare la echipele lor, cu salarii aproape de cel minim pe economie (!!), pe la 1500 lei/lună.

Cluburile fac și ele ce pot. Nu le-ar conveni să aibă bugete mari și să-și aducă jucătoare valoroase? Mai compensează și ele cu una–alta, de exemplu asigurînd alte avantaje: o locuință uneori chiar decentă, transport gratis acasă ș.a.
N-am auzit să fie plătite jucătoarele din drepturile de televizare, deși este ilegal să te folosești de prestația unor oameni la TV și să nu-i plătești! Se aude Digi Sport?

roadelepamantului.ro
biciclop.eu

Dacă s-ar impune o limită minimă a bugetului unui club pentru participare în Divizia A1, asta ar putea fi pe la 300.000 euro/an. Adică cine-și permite bilet de concert intră, cine nu, privește din copaci. Dar așa, am rămîne cu o divizie de 6 echipe. Cluburile primesc în principal fonduri de la stat (primării, universități), apoi adună ceva sponsorizări, uneori caraghioase ca sumă. Din bilete nu se pune problema la noi în țară să se scoată ceva bani (cît? o medie de vreo 1000 lei pe meci? asta ar putea dona un sigur spectator mai înstărit, nu e nevoie de complicații cu tipărirea biletelor).

Salariile „mari” ale româncelor de vîrf sînt justificate. Problema nu e cum să le tragem pe alea mai jos, ci cum să ridicăm salariile de batjocură. Altfel cele talentate pleacă toate în străinătate, cele mai puțin talentate abandonează (nefiind stimulate să se perfecționeze), iar noi scîncim că jucăm campionatul cu străine. Cele care se duc în străinătate, se duc la salarii mai bune și nu de dragul experiențelor personale inedite, cum mai declară. Dacă ajungi la o echipă de mîna a 2a dintr-o țară bogată, dar fără volei feminin serios, ai salariu mai bun decît dacă joci în RO.

(va urma)

Comentezi?