TEORIE VOLEIBALISTICĂ. STATISTICĂ | BREAKPOINT * UN RAHAT NUMIT DATAVOLLEY (PARTEA 2)

aqualine.ro/

 

(Acest articol conține elemente de teorie indispensabile oricărui specialist din volei. Salvați-l, printați-l, studiați-l.)
(continuă de AICI)

În prima parte a articolului s-a strecurat o mică eroare. Am presupus că la meciul dat de exemplu, Știința a servit prima, dar, în realitate prima a servit UNTT Data. Cum primul serviciu a aparținut echipei care a pierdut setul, numărul total de side-out-uri este impar: 7-6. Chiar în situația asta, cu scorul real al BP-urilor 18-3, DataVolley tot a pierdut un BP pe drum.

Am primit reclamații că acel BP pierdut e o dudă specială, e un fel de BP de alt fel. 😀 Însă chestia e clară: punctele de scor nu pot fi decît ori side-out ori BP. Chiar dacă apare în set un punct din cartonaș roșu. Paralela cu sistemul vechi de scor funcționează perfect.

Să ne referim la un alt set, unde DataVolley a ratat socoteala: setul 1 din meciul CSU Belor Gl – Blabla Blaj (5 oct 2019), 12-25. Diferența punctelor e 13. (FIG 2)

klap.ro

Dacă prima echipă care a servit în acest set l-a și cîștigat, diferența BP-urilor trebuie să fie egală cu diferența punctelor. Numai că la scorul BP indicat de DataVolley 3-13, diferența e… 10!

Să socotim băbește punctele setului, vezi FIG 3.

BP = breakpoint so = side-out Team 2 (the eventual winner) serves the first in the set. Final score: 12-25. Point difference: 13 BP score: 4-17. BP difference: 13

Observăm că DataVolley n-a pierdut numai 3 BP-uri, ci 5, pentru că scorul BP real a fost 4-17! S-au pierdut un BP al primei echipe (CSU Belor) și 4 BP ale echipei a 2a (Blabla). Spuneți acum cît de proști să fie făcătorii aplicației? 🙂
(Pentru că prima echipă care a servit în acest set l-a și cîștigat, scorul side-out-urilor e egal (8-8).)

Scorul (real!) al BP-urilor ne arată legătura cu sistemul vechi de scor (unde se considera punct doar acțiunea cîștigată pe serviciul propriu). După sistemul vechi, scorul acestui set ar fi fost chiar acest 4-17. Asta arată că nu întotdeauna un set după noul sistem de scor e mai scurt decît un set după sistemul vechi. În sistemul vechi de scor, setul trebuia încheiat la 3-15. În practică, însă, cele mai multe seturi se termină cu un scor BP mai mic de 15. Teoretic, există și posibilitatea ca scorul BP al unui set echilibrat să fie ceva gen 4-1!

De aceea BP-urile au o importanță fundamentală în scor, Ca și în sistemul de scor vechi, acelea sînt punctele adevărate. Pierderea serviciului, datorită naturii jocului de volei, nu-i mare tragedie. Desigur, trebuie să te străduiești să faci puncte pe serviciul tău, dar cel mai rău e atunci cînd adversarul face punct pe serviciul lui. De aici rezultă și importanța side-out-ului. Odată ce ai pierdut serviciul, este obligatoriu să-l recapeți.

Două aspecte mai trebuie menționate:

1. BP-urile trecute în dreptul unui jucător nu înseamnă că acel jucător le-a și făcut, ci că acele BP-uri au fost făcute când jucătorul respectiv a fost la serviciu. Excepție fac așii.

2. Scorul BP nu e prea folositor de analizat în timpul meciului. Analiza lui poate fi interesantă înainte de meci sau după meci.
Înainte de meci, poate fi analizată fișa statistică a meciului trecut al adversarului, pentru a vedea pe care rotație adversarul e mai puternic sau mai slab.
După meci, poți analiza pe care rotații ale tale sau ale adversarului ai fost mai puternic sau mai slab și apoi poți lua măsurile necesare.

Din cauza lipsei grave de specialiști din voleiul românesc (pentru că ei sînt mulți cojocari și îNȘelari și alte bresle paralele 😉 ), acești termeni nu au echivalent în limba română în terminologia de specialitate. Se știe că, în sporturi, mulți termeni nu sînt traduși, dar nici nu e normal ca limbajul de specialitate să fie exclusiv neromânesc. Afonul de Profesor Universital Adin-Dva-Tri Cojocaru împreunat ca autor cu nevastă-sa, nici nu pomenește de acești termeni în cursul lor „în tehnologie IFR”.

ottobroker.ro

breakpoint = punct pe serviciul propriu, punct temeinic

side-out = schimbare de serviciu, transfer de serviciu

DataVolley e un gunoi sclifosit. Am mai pomenit cîndva și de coloana VOTE, care ar trebui să fie un fel de note acordate automat jucătorilor. Algoritmul însă este prostesc, astfel încît notele acelea ies aberant, de aceea CEV și șterge coloana aceea cînd publică statistica meciurilor din competițiile ei.

Comentezi?