TEORIE VOLEIBALISTICĂ. STATISTICĂ | BREAKPOINT * UN RAHAT NUMIT DATAVOLLEY (PARTEA 1)

# **TEORIE VOLEIBALISTICĂ. STATISTICĂ |** **BREAKPOINT *** UN RAHAT NUMIT ***DATAVOLLEY*** (PARTEA 1) *(Acest…
aqualine.ro/

 

(Acest articol conține elemente de teorie indispensabile oricărui specialist din volei. Salvați-l, printați-l, studiați-l.)

Am mai adus vorba în acest blog de porcăria de program de statistică DataVolley, folosit pe scară largă în Europa și susținut de proștii lui Boričić (CEV). Primul lucru la care se gîndește un specialist în informatică e cîtă încredere poți avea într-un software făcut în… Italia?? Da, italienii sînt buni la pizza și la automobile de lux. Dar ITA nu e nici pe departe o nație celebră prin aplicațiile informatice.

Ce este un breakpoint?

În funcție de cine servește, poți face puncte în două feluri:

creditfix.ro

1. Pe serviciul adversarului, adică el a servit, iar tu cîștigi punctul și preiei serviciul. Asta se numește side-out, un termen care vine din vremea cînd contau la scor numai punctele făcute pe serviciu propriu. Altfel spus, side-out e terminarea dreptului unei echipe de a servi sau schimbarea de serviciu, care în trecut nu se puncta, dar acum se punctează.

2. Pe serviciul tău propriu, adică tu ai servit, ai cîștigat punctul și servești iar. Asta se numește breakpoint. Este ceea ce conta exclusiv la scor înainte, iar acum contează alături de side-out.

Deci un breakpoint e un punct cîștigat pe serviciul propriu.

Despre filosofia din spatele acestui termen și despre cum face el legătura între cele două sisteme de scor (vechi și nou), om discuta cu altă ocazie.

Breakpoint-urile se marchează în fișele statistice pe coloane separate cu codul BP.
Numai că tîmpitul de DataVolley nu le nimerește niciodată! :😃 Ce apare pe coloanele BP din fișele statistice produse de această aplicație este gunoi!

Să vedem asta pe un set din meciul Știința B – UNTT Data CN (7 oct 2019).
Setul 1 s-a terminat cu scorul 25-9.
În FIG 1 se vede și scorul la breakpoint-uri: 17-3. O întrebare pe care și-o pune un om cu intelect (tu ți-ai pus-o? 😉 ) e: N-ar trebui să fie o legătură aritmetică între scorul total al setului și scorul breakpoint-urilor?
Ba ar trebui! După o logică simplă, punctele din side-out sînt egale într-un set sau la diferență de 1.

Considerăm situația cea mai simplă (egalitate perfectă la side-out-uri), așa fiind cazul acestui set: 6-6. Dacă scazi [6-6] din [25-9], obții [19-3].
Acum poate e mai clară legătura dintre scorul setului și scorul breakpoint-urilor: diferențele dintre cele două echipe trebuie să fie aceleași (sau cu decalaj de 1 pct).

– dif pct set: 25 – 9 = 16
– dif BP: 19 – 3 = 16

ottobroker.ro

Revenind la ce arată rahatul DataVolley, găsim 17 – 3 = 14
Rahatul DataVolley a pierdut pe drum 2 breakpoint-uri de la Știința.

(Pentru cei amatori de aritmetică: diferența breakpoint-urilor, poate fi uneori mai mică cu 1 decît diferența punctelor totale. Un exemplu teoretic:
– dif pct set: 25 – 9 = 16
– dif BP: 18 – 3 = 15
Situația asta apare cînd echipa care servește prima, pierde setul.)

(continuă AICI)

Comentezi?