VIȘĂNEALA INTERNAȚIONALĂ A ANULUI : Iar se sucește regulamentul: 7 seturi a cîte 15…

VIȘĂNEALA INTERNAȚIONALĂ A ANULUI : Iar se sucește regulamentul: 7 seturi a cîte 15…
aqualine.ro/

VIȘĂNEALA INTERNAȚIONALĂ A ANULUI : Iar se sucește regulamentul: 7 seturi a cîte 15 puncte?

Tot încearcă tolomacii din conducerea voleiul internațional să cîrpească regulamentul, doar-doar or putea opri căderea popularității acestui sport… (vezi foto cu 1000 de spectatori la finala CM al Cluburilor 2017 (F))
Din păcate, pe ciracii lui moș Ary Graça Fiuțul nu-i prea duce mintea.

Adunați anul acesta în Elveția, cîțiva antrenori de vîrf au venit cu niște propuneri. Cea mai năstrușnică e schimbarea structurii scorului. În loc de 3 seturi din 5 (dintre care 4 seturi de 25 pct, iar al 5lea de 15 pct) să se joace 4 din 7 seturi, cu toate seturile de 15 pct. Chipurile pentru a reduce durata unui joc. Ia să facem ceva aritmetică de clasa a 4a:

(durata maximă)
4 seturi de 25 + 1 set de 15 = 115 pct „maximale“ (un număr cu semnificație, pentru că arată aproximativ durata de joc în minute)
7 seturi de 15 = 105 pct „maximale“
Economia de 10 minute ar fi pierdută de pauzele suplimentare!

bijubox.ro

(durata minimă)
3 seturi de 25 = 75 pct „maximale“
4 seturi de 15 = 60 pct „maximale“
Aici diferența e mai greu de compensat, dar, în ansamblu, rezultatul e că face durata meciului ȘI MAI HAOTICĂ!

E drept că seturi mai scurte înseamnă joc mai palpitant de urmărit, dar este fundamental o prostie să începi reforma de la scor! După ce reformezi scorul, umbli și la joc și vezi că regulile noi schimbă iar durata jocului. Și atunci ce faci? Schimbi iar sistemul de scor?

Prostănacii vor să testeze noul sistem la CM Sub-23 (M+F) în aug-sep.

Alte modificări tîmpite:

– eliminarea liniei care delimitează spațiul antrenorului
(De ce?? Cu ce-l ajută pe antrenor să fie mai aproape de fileu? Că doar nu el sare la blocaj. Și totuși, voleibaliștii or fi așa de proști de au nevoie de indicații în fiecare secundă a meciului? Cei de acum 30 de ani oare cum s-or fi descurcat fără dădăceala continuă a antrenorului?)

– permiterea a 8 schimbări pe set, fără a mai opri meciul
(Cum adică? Nu se fac schimbările numai cînd meciul e oprit? Doar nu se fac în timpul acțiunilor de joc! Chiar dacă vine o relaxare la maniera de schimbare, nu tot trebuie cineva (scorerul) să socotească numărul de schimbări?)

– o relaxare a modului de a aprecia contactul dublu cu mingea

Există și niște propuneri mai deștepte, dar parcă sînt lăsate în planul 2:

– eliminarea timpilor de întrerupere tehnici
(Fuse o tîmpenie din start!)

– limitarea ritualurilor stupide, cum ar fi sutele de îmbrățișări pe meci și ritualul servantului.
(V-ați gîndit că acest comportament stupid poate mînca 30% din durata unui meci??)

ottobroker.ro

Tolomacii lui Graça nu se gîndesc la alte schimbări cu adevărat necesare, cum ar fi schimbarea caracteristicilor mingii (greutate, diametru, presiune), pentru că jocul a devenit atît de rapid, încît nici arbitrii nu mai știu de arbitrează (vezi numeroasele greșeli corectate de sistemul video), iar publicul nu știe ce vede. Publicul nu poate gusta jocul prin proprie interpretare, ci se lasă total la cheremul arbitrilor.

Scăderea vitezei mingii rezolvă și plictiseala de la meciurile băieților, care s-au transformat în concursuri de serve. Pentru un concurs de serve nu e nevoie să fie 12 vlăjgani în teren, ca să caște gura degeaba…




A pedido de técnicos, como José Roberto Guimarães, Federação aprova testes com mudança nos Mundiais sub-23 ainda neste ano

1 thought on “VIȘĂNEALA INTERNAȚIONALĂ A ANULUI : Iar se sucește regulamentul: 7 seturi a cîte 15…

  1. La 3 luni după publicare, există oameni de volei care mă anunță de aceste schimbări! Ca și cum ar fi o mare noutate a momentului.
    Asta arată uriașa indolență a mediului voleibalistic românesc, care are doar o „publicație” de volei și nici pe aia n-o citește. Cum să nu voioșească buruiana Vișan în așa mediu de blegomani?

Comentezi?