ANALIZE | Proștii lui Boričić nu le au cu logica calificărilor

 

Dacă Proștii lui Boričić Tenx Veri Maci ar fi avut un sistem de calificare logic, RO ar mai fi avut azi șanse dacă bătea Slovacia de 3 pct, iar Elveția lua bătaie de la Albania. Explicația prostească a Proștilor lui Boričić legată de sistemul de calificare e ambiguă:

„Există 7 grupe: 5 cu câte 4 echipe și 2 cu câte 3 echipe.
În faza finală vor participa toate câștigătoarele grupelor și 5 echipe de loc secund cu cele mai bune rezultate.
Deoarece există un număr diferit de echipe în cele 7 grupe, rezultatele meciurilor jucate cu echipele de pe ultimele locuri din grupele de 4 vor fi ignorate pentru determinarea celor mai bune echipe de loc 2, comparând astfel rezultatele lor după același număr de jocuri jucate.”

Pentru cei cu mintea mai leneșă regula ar putea părea corectă.

Dar nu este!
Pentru că duce la ambiguitate și, unde este ambiguitate, hotărăște un Ghiulangiu cum vrea el.

Varianta 1 ar fi așa: Se fac clasamentele grupelor și toate echipele de pe locurile 1 se califică.
Din acel clasament se extrag echipele de pe locurile 2 și apoi se aplică anularea rezultatelor cu echipele de pe locurile 4 și găsim cele 5 echipe cu rezultatele corectate cele mai bune.

Varianta a 2a, probabil cea aplicată de Proștii lui Boričić: Se fac clasamentele grupelor și toate echipele de pe locurile 1 se califică.
După aceea se refac total clasamentele rămase prin aplicarea anulării rezultatelor cu echipele de pe locurile 4. Așa poate rezulta o tulburare a clasamentelor, deoarece unele echipe care terminaseră pe locul 3 pot sări pe locul 2 și invers. Din această brambureală se extrag echipele de pe locurile 2 (nou rezultate) cu cele mai bune rezultate.

Deși varianta a 2a pare „mai logică”, ambele sunt ilogice, pentru că echipele de pe locurile 1 sunt scutite de anularea rezultatelor cu echipele de pe locurile 4. Dacă ar fi să păstrăm o logică coerentă, atunci prima variantă ar „mai logică”.

Sigur că nimeni din conducerea voleiului european nu are intelectul necesar ca să-și pună asemenea probleme și s-ar putea argumenta că echipele de pe primele locuri oricum s-ar califica. Dar nu e chiar așa. Ar putea exista o situație cu 4 echipe de valoare apropiată, de exemplu cu  4, 3, 3, 2 victorii (în ordine), în care, dacă s-ar anula și rezultatele primei echipe cu cea de pe locul 4, acea primă echipă ar putea trece pe locul 2 și acolo nu se știe cum s-ar fi comparat cu alte echipe de pe locurile 2…

Concluzia: cui îi pasă de analizele logice? 😊 Dar dacă aș avea vreo răspundere în voleiul românesc și RO ar bate azi SVK de 3 pct și ALB ar bate Elveția, aș face un scandal european! 😊

Comentezi?