CE (F) 2023 | Participarea RO * Locul 12, Ursulache? Nu, ci 11 * Obiectiv îndeplinit, dar greșit * CM (F) 2025 ca și ratat * Cele mai bune jucătoare?

 

Care loc?

Ursulachele federației a publicat după ce am ieșit din 8imi că RO ar fi ocupat locul 12 la acest CE. În realitate, la acel moment nu se știa decât vag că RO va termina undeva pe locurile 9-16. Cârpaciul lui Universitalu Cojocaru și al Consiliul Director Cârpăcitor habar n-avea cum se calculează pe ce locuri termină echipele. Să prezentăm aici procedura pentru cei (5?) curioși:

Într-o primă fază, echipele care nu s-au calificat în 8imi, adică ultimele 2 din fiecare grupă (total 8) se ierarhizează amestecat după cât au realizat în runda grupelor (victorii, puncte de clasament, raportul seturilor, raportul punctelor de joc). Se clarifică astfel locurile 17-24.
După 8imi, se ierarhizează echipele perdante adunând pentru fiecare ce a făcut în grupe cu rezultatele din 8imi. Se clarifică locurile 9-16.
Și tot așa până la faza celor 4 finaliste, unde clasamentul se face în funcție de victorie-înfrângere.

Cine e curios cum se formează clasamentul, nu poate găsi nicio informație pe situl oficial al Proștilor lui Boričić (CEV), dar îl poate consulta pe situl Wikipedia redactat de amatori pasionați: https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Women%27s_European_Volleyball_Championship.

În urma acestor proceduri, RO a ocupat la CE (F) 2023 locul 11, o performanță pe care am putea-o considera impresionantă, după locul 10 obținut în 2005, cu Florin Grapă ca antrenor.

Obiectivul greșit

Toată lumea nu mai poate de bucurie și de felicitări că obiectivul de a ajunge în 8imi a fost îndeplinit. Dar e o problemă gravă cu acest obiectiv. Dacă FRV ar fi avut niște oameni inteligenți în Consiliul Director Cârpăcitor sau măcar un analist mai de Doamne-ajută, ar fi priceput că obiectivele trebuie văzute pe termen lung. Echipele tari își propun obiective înalte pentru un ciclu olimpic, cum ar fi o anume clasare la Jocurile Olimpice. Numai că așa ceva trebuie pregătit din timp. Obiectivul corect al federației ar fi trebuit să fie pregătirea calificării la Campionatul Mondial 2025! Dacă regulile s-au schimbat de curând și s-a dat drumul la 32 de echipe, noi fiind atât de aproape, obiectivul trebuia să fie urcarea în ierarhia mondială deasupra locului 30. Pregătirea drumului către CM trebuia să fie baza. Desigur că asta includea calificarea în 8imi, dar nu în halul ăsta mâncând bătaie de la Elveția și pierzând prostește și meciul contra Bulgariei.

Cu toată calificarea în 8imi (aplauze ironice!) și cu tot locul 11 la acest CE, RO a coborât în ierarhia mondială!! E GRAV!

Am început CE de pe locul 32 mondial cu 109,7 pct și am terminat pe locul 34 cu 110,6 pct.

În ciuda clasării pe locul 11 la acest CE, în ierarhia europeană am rămas pe locul 19.

Pentru cei deja zăpăciți de atâtea ierarhii și clasamente, să lămurim că locul 11 de la CE 2023 este unul obținut exclusiv prin comportarea la acest CE, iar ierarhiile (mondială și europeană) arată forța/valoarea echipelor bazat pe istoric.

Așa se facă că, deși am fost deasupra GER la acest CE, care a pierdut 23 pct în ierarhia mondială, noi am câștigat abia 1 punctuleț, ceea ce înseamnă că am performat doar așa cum se aștepta de la noi, adică nu ne-am autodepășit. Iar GER a avut de unde să piardă 23 pct, astfel încât încă să rămână pe locul 6 în Europa.

Dar astea sunt chestii mult prea complicate pentru neuronii Cârpacilor.

Partea rea e că singura noastră șansă de a mai urca în ierarhia mondială înainte de Campionatul Mondial 2025 este Liga de Aur 2024, unde trebuie să batem tot și la scoruri nemiloase.

Și unde mai pui că există și competiții pe alte continente care pot ridica și alte echipe deasupra noastră.

Echipa

În ciuda locului incredibil obținut la acest CE, echipa a jucat foarte prost, ceea ce ne arată că nivelul în ansamblu al CE (F) 2023 a fost foarte slab. Contabilu Constantinescu, mare admirator și pupinc al lui Budăi Ungureanu, o ridică pe aceasta în slăvi cum că fata ar fi pe locul 4 în Europa în clasamentul celor mai bune atacante 😂 Ce prostănac! El se referă prostește la numărul de pct realizate, dar nu pricepe că locul 4 era temporar, adică mai sunt jocuri de jucat și multe alte atacante o pot depăși. Deja Ungureanu a căzut pe locul 6 după acel criteriu.

Mai rău decât atât, Contabilu și proștii din presa de volei și mulți din federație încă nu pricep că degeaba faci 100 pct pentru echipa ta, dacă faci și 80 pentru adversare! Există și o statistică care se referă la acest aspect, iar acolo marea italiancă este (deocamdată) pe locul 55 în Europa! Adică rușinos de jos. Rușinos pentru noi, pentru că ea a fost „cea mai bună” atacantă a noastră. Opusa Inneh e pe locul 69, iar extrema Buterez pe 77! Măcar două să fi avut în primele 40 ar fi fost onorabil.

Ca să fie mai clar cât de bune au fost atacantele noastre, Ungureanu le-a dat adversarelor cam un set jumate, Inneh cam 2 seturi și Buterez cam un set. Punctele „date” adversarelor se referă la greșelile în atac (atacuri în afară sau blocate cu punct), servicii greșite, ași încasați, alte greșeli tehnice. În total, din cele 15 seturi pierdute de RO, cam 5 au fost făcute cadou adversarelor de cele 3 atacante. Încă ne gândim, bă El Zapacito, că Zadorojnai și Matei nu le-ar fi dat atâtea puncte adversarelor.

Jocul foarte slab al atacantelor poate fi pus și pe seama coordonatoarei „naive” Axinte. Te gândești că dacă am luat locul 11, și coordonatoarea noastră e tot pe acolo în clasamentul coordonatoarelor. Nu, frate, ci ea e pe locul 24! Deci foarte slabă și cu un repertoriu de pase foarte limitat.

Despre centrale e greu de comentat, deoarece El Zapacito le urăște și de aia, probabil, a lăsat-o pe Denisa Ionescu acasă, „accidentata” care se antrenează la club de zor. Cică s-ar fi supărat pe ea și așa a renunțat la cea mai bună centrală română actuală. Cel puțin din acest motiv, ar trebui să zboare de la națională. Cu sau fără Ionescu, centralele au primit foarte puține pase (mai puțin de o zecime), deci ele nu s-au putut remarca. Un alt motiv din care El Zapacito trebuie să plece.

În acest haos, cu jucătoare care au amestecat lucrurile bune cu cele foarte proaste, abia pe Rodica Buterez am putea-o indica cu multă indulgență drept cea mai bună jucătoare a RO la acest CE. Nu-mi vine să cred că scriu așa ceva! 😋

Concluzie

Sergiu Stancu, ajustează-ți obiectivul de la CE (M)! Nu calificarea în 8mi contează, ci mai mult, urcarea în ierarhia mondială. Poate vrei să ajungeți și voi la Campionatul Mondial 2025, nu?

Comentezi?