De vorbă cu ATANAS PETROV (antrenor Medicina Tg Mureș) ***Experiența personală cu Medicina Tg…

aqualine.ro/

De vorbă cu ATANAS PETROV (antrenor Medicina Tg Mureș)

***Experiența personală cu Medicina Tg Mureș

Atanas Petrov: Pentru noi a fost o stagiune bună și cu rezultate bune. Avem o echipă foarte tînără și de perspectivă. Cel mai important e că jucăm volei de calitate înaltă, cu disciplină tactică și cu concepte moderne. Acesta a fost marele meu succes în această stagiune.
Am avut ghinion cu o mulțime de probleme fizice tot campionatul, dar și asta face parte din profesia noastră. Nu am ajuns în primele 4 din cauza unui singur punct. În fața noastră au fost echipe pe care le-am bătut. 6 jocuri cu Dinamo (plus unul amical) și le-am bătut de 6 ori. 5 meciuri cu Bacău și le-am bătut de 4 ori. Și aceste echipe termină în fața noastră în clasament…

SR: Asta se întîmplă și în alte sporturi. Le-ați bătut pe ele, dar ați fost bătuți de echipe pe care ele le-au bătut…

klap.ro

AP: Reglementarea semifinalelor cu numai primele 4 echipe de după stagiunea regulată nu este profesionistă și este foarte arogantă. În Bulgaria primele 4 echipe se califică direct în faza jocurilor suplimentare (playoffs). Echipele de pe locurile 5-8 se bat pentru încă 2 locuri. Apoi cele 6 echipe se bat pentru titlu.

***Experiența cu campionatul românesc

AP: Campionatul românesc [F] e unul dintre cele mai puternice din Europa, pentru că aici joacă multe jucătoare străine și vin antrenori străini. Asta se întîmplă pentru că multe orașe acordă bugete bune pentru sport. Problema e că multe cluburi nu au cunoștințe despre relațiile publice [engl: PR] și despre marketing pentru a face din echipe niște produse [comerciale] care să aducă sponsori.
Primul pas pentru îmbunătățirea voleiului românesc este crearea unei Ligi Profesioniste. Doar așa se vor termina multe dintre probleme.
Una dintre probleme e că oamenii nu se uită la volei. Motivul e că nu sînt informați, nu sînt provocați. Asta e o problemă de relații publice.

SR: Știu! Penicilina nu a avut un afiș pentru public de vreo 2-3 ani! [A fost și extraordinar de greu să le adune pe jucătoare și să facă o foto oficială a echipei.]

AP: Aveți un campionat puternic [F] cu jucătoare dintre cele mai bune din Europa, cu săli foarte frumoase, dar fără spectatori. Nu este normal.
Spectatorii aduc sponsori. Sponsorii aduc bani mai mulți. Bani = jucătoare mai bune = rezultate mai bune = spectatori mai mulți. Voleiul este o afacere pentru că voleiul e un produs. Cînd ai un produs trebuie să-l vinzi. Doar în sport și în mass-media ai două ținte pentru vînzări: spectatorii și sponsorii.
O altă problemă este reputația proastă în legătură cu plățile în voleiul românesc.

SR: Salarii prea mici?

AP: Multe cluburi nu le plătesc jucătoarelor toți banii. De obicei nu plătesc ultimele 1-2-3 salarii. Este așa de ani de zile.

SR: Este așa cazul și cu Medicina? 😉

AP: La Mureș este în regulă.
Într-o Ligă Profesionistă toate cluburile trebuie să declare banii siguri și să facă niște depozite. Dacă au probleme, Liga le plătește jucătoarelor din acest depozit.

SR: Ca un fond de garantare. Ca în domeniul asigurărilor.

AP: O Ligă Profesionistă poate găsi un sponsor general mai ușor și poate face din volei un spectacol popular.

***Relația cu Medicina continuă

AP: Am un acord cu Mureș. Mureșul e un loc unde lucrurile se întîmplă [= unde există preocupare]. Acum este o pauză de 2 luni. Reîncepem [munca] în iulie-august. Avem o mulțime de jucătoare talentate, care trebuie să muncească.
Ideea principală a clubului pentru viitor este de a le îmbunătăți pe jucătoarele tinere și de a le acorda mai multe șanse de a juca, pentru a fi pregătite mai rapid pentru voleiul mare.

SR: Care e cea mai promițătoare jucătoare tînără de la Mureș?

AP: Pe fiecare post avem 3 mari talente!

SR: Ei, hai! 🙂

roadelepamantului.ro

AP: Da!

SR: Echipa națională din 2020!

AP: Sigur. Problema e că nu au concurență în România. Cînd vor juca în Div A1, va fi un stres pentru că nivelul de joc va fi foarte diferit. Cluburile nu se gîndesc la junioare. Nivelul [la junioare] este foarte rău. Federația trebuie să investească în antrenori, să organizeze seminarii cu specialiști de nivel ridicat.

1 thought on “De vorbă cu ATANAS PETROV (antrenor Medicina Tg Mureș) ***Experiența personală cu Medicina Tg…

  1. Iarăși o confirmare a spuselor mele că voleiul românesc este într-o stare de primitivism vișănesc și că îndemnurile mele de a intra în secolul 21 sînt justificate. Poate nu vom mai avea situația asta jenantă în care jucătoare de prima mînă – alde Calotă, Bacșiș, Faleș, Rogojinaru, Baciu – refuză cu îndîrjire să comunice cu publicul țintă. Atitudinea asta a lor e desigur favorizată și de șefi de club ageamii.

Comentezi?