TEORIE VOLEIBALISTICĂ. SORIN ROMAN REDĂ SERVICIUL PLUTITOR VOLEIULUI ROMÂNESC 😉 | Partea 3. Ce crede lumea

aqualine.ro/

(Acest articol conține elemente de teorie indispensabile oricărui specialist din volei. Salvați-l, printați-l, studiați-l.)
(continuă de aici)

Suspiciunile mele privind necunoașterea în mediul voleibalistic românesc a ceea ce este serviciul plutitor au apărut cu cîțiva ani în urmă, dar nu am dat mare importanță. E vorba de pseudojurnalistul tevere îNȘelaru, cel care a umplut mediul cu bîrfe la adresa mea (vezi „Voleibalista din parcare“). Acesta zicea și zice destul de des în comentarii că un serviciu e „float“ (plutitor), dar ori clar nu e plutitor ori nu e imaginea destul de bună ca să-ți poți da seama ce face mingea în aer. Vorba Universitalului lui Ghiulică, Adin-Dva-Tri: nu știi dacă mingea ocolește aerul în toate direcțiile 😂. Îl știți doar pe îNȘelaru Float, el este mare cunoscători de limbi (străine), numai că nu se prea descurcă cu numele jucătorilor străini… 😉 Am dedus că-n capul lui, serviciul este de trei feluri: 1) de pe loc, 2) dintr-o ușoară săritură (float) și 3) serviciul în forță dintr-o săritură amplă și cu elan.

Discuții amicale ocazionale ulterioare cu oameni din mediu mi-au arătat că serviciul plutitor e un mare mister în voleiul românesc. Și înainte de a încerca să lămuresc problema aici la grup, am făcut un fel de sondaj neconvențional (la care îNȘelaru a refuzat să participe). S-a dovedit că oamenii din voleiul românesc (antrenori, sportivi) nu prea știu ce-i acela serviciu plutitor.

O parte din ei s-au fofilat sau s-au făcut că plouă sau au refuzat să răspundă. Sau „Știu ce e, dar nu pot explica“…

klap.ro

Unii cred exact ca îNȘelaru, că serviciul plutitor e acela cu o săritură ușoară. Fals.

Alții mi-au răspuns copy/paste trimițîndu-mi citate din ce material teoretic aveau la îndemînă, de la un misterios profesor de la UNEFS. Cică mingea trebuie lovită scurt în… axul median! Deci chestia cu axul median nu e o părere singulară de-a Cojocarului Universital.
Iar treaba cu lovitura „scurtă“ nu e exclusiv legată de serviciul plutitor. Lovitura scurtă (gen karate) e necesară des în volei, fiind cea mai banală aplicație a legii conservării impulsului (pentru cine n-a chiulit de la orele de fizică). Scopul loviturii scurte este de a da viteză mai mare mingii.

Alții cred că serviciul plutitor e acela care vine razant spre fileu. Asta își are originea în traducerea neinspirată a cuvintelor float, floater, floating. Or fi crezut unii „specialiști“ că nu sună foarte științific să zici „plutitor“. Le-a sunat mai bine să zică „planat“. Iar oamenii din mediu au crezut că „planat“ înseamnă „ca planorul“! 😃 Adică mingea face un zbor într-un aproximativ plan orizontal, așa cum zboară planorul, avionul. Iar asta nu putea însemna decît o traiectorie razantă de la servant spre fileu și apoi în terenul advers, unde planorul tot trebuie să cadă.

Alții cred, pur și simplu, că serviciul plutitor e unul mai lent, fără nicio subtilitate, față de serviciul în forță, care este foarte rapid.

Alții au reluat chestia cu zborul „oscilant“ al mingii, dar nu asta e caracteristica de bază a serviciului plutitor, ci e numai un efect auxiliar ocazional.

După ce le-am explicat ce înseamnă în realitate un serviciu plutitor, unii m-au întrebat: „Păi și eu nu tot așa am zis?“ Nu, frate, ai zis altfel, uitînd să precizezi caracteristica principală a serviciului plutitor și ce îl face mai special.

Ați fi uluiți să aflați ce persoane nu au știut să definească serviciul plutitor, una din armele de bază ale voleibalistului modern și de vreo 45 de ani încoace.

Epoca Neagră a Ghiulangiului a avut și acest rezultat de gravă deprofesionalizare a mediului, dar pentru destui dintre cei care au fost voleibaliști în anii 1980, termenul era de domeniul banalului.

Dacă nu vă dezvălui cine nu știe ce e serviciul plutitor, vă pot dezvălui pe cîțiva din cei care știu cu claritate ce este: Florin Grapă, Dan Gîrleanu, Mihaela (Hoțoi) Tașkiran (fostă jucătoare), Lucian Zlotea (antrenor SCMU Craiova (F)), Antonia Rizea (jucătoare Academia Tomis).

ottobroker.ro

Desigur, mai sînt și alții care știu ce e serviciul plutitor, dar intuiția mea zice că toți aceștia sînt sub 5% în mediul voleibalistic românesc. Pînă explic ce înseamnă cu adevărat serviciul plutitor, întrebați-vă colegii din mediu ce părere au. Vom compara apoi cu definiția reală. 😉

Toate astea demonstrează cît de jos a ajuns nivelul profesional al celor 15000 de „specialiști“ ai lui Costinel Stan.

(va urma)

Comentezi?