TREABA CU A1, A2, A3, A4, … An
Cînd se adunară bădiii din conducerea FRV, foști tractoriști pe la ceapeurile socialiste, se puseră pe un tăpșan cu brusturi țepoși, la umbra unei răchiți pline de țînțari, și se chitiră cum să tocmească voleiul românesc. Unul trase o gură de vin oțetit și zise că, pe alte tărîmuri, cică ar fi un fel de divizii cu nume de litere. Treaba e că dînșii nu știau alfabetul decît pînă la litera A (practic, nici nu era vorba de „alpha-bet[a]”, ci la ei era doar „alpha”, restul era „beții”, adică alfa-beții). Noroc cu altul, deja cleampă, care știa ceva numere și veni cu ideea să fie toți cu A și apoi cu un număr. Așa zic legendele că s-au născocit diviziile românești A1, A2 etc. Ca să hie tătă lumea mulțămită: tătă lumea să hie în divizia A. Ax.
Numai că la sărăcia națională de echipe și de jucători, vedem că prima divizie (A1) este, de fapt, un fel de A + B. Ne uităm la clasament, rememorăm calitatea jocului și putem fi de acord că locurile 1-6 ar fi adevărata divizie A, iar 7-12 divizia virtual-B. Iar A2 ar fi divizia virtual-C. Așa putem fi liniștiți că am împăcat calitatea jocului cu literele alfabetului. Nici nu trebuie să idealizăm despre cum ar trebui să fie calitatea jocului în divizia virtual-A, pentru că nici în alte (foarte multe) țări nu sînt TOATE echipele primei divizii strălucite. Și așa e cazul cu toate sporturile de echipe.
Adicătelea, divizia virtual-B (7-12) a fost „cîștigată” de echipa cu cel mai „neinspirat” nume: VC Unic Piatra Neamț. (Sigur, ce vină au jucătoarele pentru bolboroselile bădiei tractoristu’? Cum să se laude ele nepoților peste 30 de ani că au jucat cîndva la VC Unic??).
Putea fi Penicilina acum pe acel loc 7, dacă nu trînteau așa de trist meciul cu Lugoj.
Pentru cei care nu-s familiarizați cu sucelile din campionatul României, faza regulată (tur-retur) nu stabilește nici campioana, nici retrogradatele, ci urmează niște serii de jocuri suplimentare (playoffs). Aceste playoffs sînt grupate pe cîte 4 locuri.
Primele 4 locuri (treimea superioară) se bat pentru titlul de campioană în 2 faze a cîte 5 meciuri (mai precis, 3 meciuri din 5).
În faza numerotată 2 (adică turul-returul au fost faza 1 a campionatului), joacă locurile 1 cu 4 și 2 cu 3. Cîștigătoarele rețin sau preiau locul superior.
În faza 3 (finală), joacă noile locuri: 1 cu 2 și 3 cu 4.
Treimea mediană (5-8) nu are o miză reală, decît participarea în grandioasa Cupă Balcanică (adică o competiție leșinată cu 3 echipe). De aceea nu are rost să intrăm în amănunte.
Treimea inferioară (9-12) se luptă pentru supraviețuire. Există doar o fază cu întîlniri de 5 meciuri (mai precis, 3 din 5). Joacă locurile 9 cu 12 și 10 cu 11. Pierzătoarele merg în diviza C. Pardon: în A2!
Sistemul de 3 meciuri din 5, înseamnă că teoretic sînt programate 5 meciuri grupate așa: 2 meciuri legate în 2 zile la rînd, la echipa clasată mai sus, apoi 2 meciuri legate la fel, la cealaltă echipă, apoi ultimul meci la echipa dintîi. Practic însă, disputa e închisă cînd o echipă a adunat 3 meciuri cîștigate. Scorurile concrete ale meciurilor nu contează. Contează doar victoria.
Penicilina ne-a cadorisit cu un final de sezon palpitant, lucru pentru care suporterii îi sînt recunoscători nevoie mare. Ce ne-am fi făcut noi dacă se clasa pe locul 7?? Nu căscam noi de ne trosneau fălcile de plictiseală la leșinatele de playoffs de treime medie? Dar așa… avem parte de fiori și de palpitații pînă la capăt. Pentru că, așa cum se arată treaba, oricare dintre cele 4 echipe (Satu Mare, Iași, Craiova, Cluj) poate retrograda. Lucruri de necrezut se pot întîmpla, inclusiv ca „retrogradata sigură” să rămînă în A1 bine mersi.
(Postarea asta poate e plictisitoare pentru avizați, dar avem în acest grup și multe persoane care aveau nevoie de așa informare. Oricum, nici avizații nu știau de faza cu răchita.)
Clasamentul curent al Diviziei A1 feminin, după prima fază (tur-retur):