BRAZILIA (M) CAMPIOANĂ OLIMPICĂ
Italia – BRAZILIA: 0 – 3 (22-25, 26-28, 24-26)
Durată; 1h37
Spectatori: 9824 (recordul competiției masculine curente: 10.232, la sfertul de finală Brazilia – Argentina)
Cel mai bun marcator: klingonianul Wallace de Souza (BRA #4), 20 pct
De la italieni: Ivan Zaytsev, 17 pct
Cel mai eficient atacant: Osmany Juantorena (ITA)
Ambele foste campioane olimpice au respins anul acesta pretențiile la aur ale ambelor echipe care nu-l mai cîștigaseră. Serbia (F) s-a ales, totuși cu prima medalie olimpică la feminin, iar Italia (M) a prins a 3a medalie olimpică de argint. Ca și pentru China (F), pentru Brazilia (M) este a 3 medalie olimpică de aur.
Partida terminată în doar 3 seturi (și avînd exact același durată ca finala feminină de 4 seturi!) a fost totuși echilibrată, așa cum arată scorul fiecărui set. Victoria brazilienilor a venit dintr-un serviciu mai eficient și din greșelile neprovocate ale adversarului. Aș zice că Italia nici nu merita medalia de aur după ce, în semifinala cu SUA, a egalat rușinosul record olimpic la cele mai puține puncte pe set (9), record abia stabilit de Egipt cu cîteva zile mai devreme.
De nervi, Zaytsev și-a dat jos barba înainte de ceremonia de premiere.
Antrenorii merituoși:
BRA: Bernardo Rezende
ITA: Gianlorenzo Blengini
Meciul pentru bronz:
SUA – Rusia: 3 – 2 (23-25, 21-25, 25-19, 25-19, 15-13)
—–
Serghei și Serginho se retrag de la naționalele lor, respectiv. Tetiuhin (extrema Rusiei) și Dutra dos Santos (liberoul Braziliei) s-au gîndit că la 40 de ani (de căciulă) ar fi cazul să lase locul altora mai tineri. Rusul ar vrea să renunțe la volei, dar brazilianul crede că mai poate juca vreo 2 ani la vreun club.
—–
În finala competiției masculine de volei de plajă jucaseră cu 3 zile înainte aceleași țări! Și, pe o ploaie măruntă, a cîștigat tot Brazilia.
Italia (Nicolai&Lupo) – BRAZILIA (Schmidt&Cerutti): 0 – 2
Pentru bronz:
Rusia (Krasilnikov&Semenov) – OLANDA (Meeuwsen&Brouwer): 0 – 2