FRANÇOIS SALVAGNI (antrenor CSM București), după meciul 4/5, de vineri, cu CSM Tîrgoviște din…

aqualine.ro/

FRANÇOIS SALVAGNI (antrenor CSM București), după meciul 4/5, de vineri, cu CSM Tîrgoviște din Faza 2 – PARTEA 2
(traducerea interviului pentru Volei România – PARTEA 1 aici: https://www.facebook.com/groups/volei.romania/permalink/782004748603787/)

Analizăm trucurile lui Terzić * Collar și Sobo, cele mai bune de la CSMT * Putem cîștiga marți * Greu pentru Alba Blaj să păstreze titlul * Prefer condiții de joc normale * Îi prefer pe antrenorii deștepți

SR: În legătură cu tactica: ai descifrat trucurile lui Zoran Terzic? Cum a încercat să te păcălească?

FS: Nu pot spune totul, pentru că mai avem un joc.

klap.ro

SR: Discutăm despre trucurile lui…

FS: Dar noi încercăm să găsim contramăsuri. Au schimbat mult sistemul la serviciu și, mai mult, au schimbat deciziile la blocaj. De exemplu, cu Jasna, Bacșiș, Karakașeva au un mod diferit de a bloca, iar la recîștigarea serviciului pun mare accent pe coreea. Am analizat finala Cupei RO și primul meci de după și am încercat să facem schimbări. Nu pot spune totul, dar în setul al 5lea [vineri] am luat decizii total diferite la recîștigarea serviciului. Începem fiecare set în mod diferit pentru a găsi diferite combinații între atacant și blocator, între servant și ridicător. Analizăm totul și încercăm să găsim soluția cea mai bună. Nu o poți găsi pe cea perfectă, ci doar pe cea mai bună. Poate pierzi ceva într-o fază, dar cîștigi în alta. Poți fi bun la combinația serviciu și pasa a 2a, dar mai slab la alte combinații.

SR: Ați încercat s-o omorîți pe Buša?????

FS: Depinde de fază. Sînt faze în care prefer să servesc pe [zona] 1, nu contează cine e în 1 (Suzana Ćebić sau Buša). E importantă relația dintre pasa din 1 și ce fac în atac. Alteori preferăm să servim pe [zona] 5. Atunci, în cea mai mare parte a timpului, Buša e în 5. În finala Cupei RO, Ćebić a fost mai slabă decît Buša, iar în meciul 3 [joi] Ćebić a fost de 2 ori mai bună. Uneori decidem în funcție de ce fac ele, dacă mingea vine din [zona] 1 sau din 5, ca să vedem ce facem noi la blocaj.

SR: Care a fost jucătoarea de la adversare care v-a creat cele mai mari necazuri?

FS: În acest moment Collar e cea mai bună de la Tîrgoviște…

SR: Ivanof a făcut treabă bună ieri.

FS: Da. Sobo e foarte importantă, poate e cea mai importantă jucătoare a lor. O iubesc pe această jucătoare.

SR: Toți o iubim. Cine cîștigă marți?

FS: Chiar nu știu.

SR: Nu știi?? Trebuie să zici că VOI cîștigați!

FS: Sînt sigur că putem cîștiga. Am arătat tuturora că atunci cînd sîntem la limită, găsim energia de a cîștiga, de fiecare dată. A fost la fel în setul 3 în Wiesbaden. Pierdeam, era 18-12, și am găsit calea de a cîștiga cu 3–0. La fel în Bursa, la fel în Trabzon. Știm că putem găsi energie cînd trebuie să luptăm împreună. În unele meciuri (de exemplu cu Tîrgu Mureș) ne-a fost greu, pentru că nu mai aveam energie. De aia am jucat rău. Acum, după această victorie mare, cu acest nivel înalt de arbitraj, știm că putem reuși și trebuie să reușim. Vrem să fim singura echipă care joacă 3 finale în această stagiune.

ottobroker.ro

SR: Alba Blaj își va păstra titlul?

FS: Nu cred că le va fi ușor. Înainte ar fi fost altfel: dacă ar fi cîștigat Cupa RO, ți-aș fi spus acum că vor cîștiga și campionatul. Dar, cum au pierdut Cupa, sînt sub mare mare presiune. Dacă Tîrgoviște merge în finală, ele au cîștigat Cupa, deci au realizat ceva extraordinar. Și vor fi cîștigat contra noastră în 5 meciuri. Dacă mergem noi în finală, noi deja am cîștigat o cupă internațională și vom fi bătut pe Tîrgoviște. Noi putem juca fără presiune, doar pentru a cîștiga. Lor le va fi foarte greu. Altfel, sînt o echipă extraordinară și au un antrenor foarte bun. Poate vor reuși, dar le va fi foarte greu. Dacă jucăm în condiții normale, e distractiv și cînd cîștigi și cînd pierzi. Așa e sportul. O singură dată, în meciul al 2lea de la Tîrgoviște (meciul 2/5), ceva a fost „anormal”. Pentru mine e de neconceput. Iubesc sportul, iubesc voleiul. Dacă jucăm în condiții normale… ca în jocul 3 [contra CSMT], am pierdut cu 3–0, dar am fost bucuros, pentru că noi am jucat volei, iar ele au jucat volei mai bine decît noi… ce pot face? Doar să muncesc mai mult. Antrenorul de la Tîrgoviște e unul dintre cei mai faimoși din lume, deci e o luptă mare, dar o luptă sportivă. Am jucat de 2 ori meciuri de 5 seturi în Italia (Perugia – Urbino), am jucat și aici. Așa e sportul, e distractiv. Prefer să joc contra unui antrenor deștept, decît a unuia prost, pentru că vreau să arăt că pot face ceva mai bun. Uneori îmi iese, alteori nu 🙂 De aceea studiezi în fiecare zi pentru a deveni mai bun. Mă bucur că lucrez cu Vlad [Păușescu], e extraordinar. Cu el analizez totul. El lucrează toată noaptea, iar dimineața îmi trimite rezultatul muncii sale și eu lucrez toată ziua ca să găsesc ceva nou, ceva de schimbat. De aceea uneori sînt epuizat.

[PARTEA 1 aici: https://www.facebook.com/groups/volei.romania/permalink/782004748603787/ ]

1 thought on “FRANÇOIS SALVAGNI (antrenor CSM București), după meciul 4/5, de vineri, cu CSM Tîrgoviște din…

Comentezi?