NU EXISTĂ SETAVERAJ. NICI PUNCTAVERAJ.

 

Măi, îNȘelarule (pseudojurnalist tevere), SETAVERAJ ar veni din cuvintele englezești SET (set, grup, lot, ansamblu) și AVERAGE (medie). SETAVERAJ ar fi „media seturilor”. De exemplu, Alba Blaj a cîștigat 39 de seturi și a pierdut 5 (oailei!) în 13 etape. Media seturilor ar fi 3 cîștigate la 0,38 pierdute pe meci. Or fi unii statisticieni cărora le folosește să știe aceste valori. Însă în clasamentul de volei – la care te-ai referit – se folosește RAPORTUL SETURILOR, adică se împarte numărul de seturi cîștigate la cele pierdute. Alba Blaj are acum raportul seturilor 39 : 5 = 7,800 (se calculează primele 3 zecimale) („zecimalele” sînt alea de după virgulă, ca să-ți fie mai clar; ai învățat prin clasa a 5a).

Ce să vezi? pentru acest criteriu de departajare limba engleză sigur că nu folosește termenul prostesc SET AVERAGE, ci SET RATIO. Cum nu le ai cu engleza (ca orice vișănel), am să-ți traduc eu: RAPORTUL SETURILOR! Așa să zici de azi înainte.

Nici PUNCTAVERAJ nu există, ci RAPORTUL PUNCTELOR (POINT RATIO).
În treacăt fie spus, au fost competiții în care raportul punctelor a contat în fața raportului seturilor.

La fel de prostești sînt cuvinte precum GOLAVERAJ (de fapt DIFERENȚA DE GOLURI – GOAL DIFFERENCE) sau și mai caraghiosul COȘAVERAJ 😀

Din categoria „Imbecilități internaționale” e PLAYOUT(S). E un cuvînt tîmpit inventat de ne-englezi. Limba engleză nu are așa termen; nu cu înțeles de „meciuri de scăpat de retrogradare”. Dimpotrivă, în engleză TO PLAY OUT înseamnă „a juca pînă la capăt”.

Amu, ia răspunde tu la 3 întrebări:

1. În ce fel termenul LIBERO, folosit în volei, e tîmpit?

2. La tevereu nu vă învață carte deloc?

3. În care altă țară din lume comentatorii de sport folosesc un limbaj de specialitate atît de de prostesc?

4 thoughts on “NU EXISTĂ SETAVERAJ. NICI PUNCTAVERAJ.

  1. Domnu Sorin, dupa spusele d-voastra (si in fapt) Blajul a cistigat 39 de seturi si a pierdut 5 (tot in fapt). Pai atunci raportul39:5 face cam tot cit ati spus, insa 13:5 face ceva mai putin…(glumesc). Multumim oricum pentru informatii si ne bucuram ca ati ales Blajul ca exemplu…merita…

  2. Data viitoare am să aleg Dinamo Moscova. 😉 Că sigur o să repete greșeala pseudojurnalistul tevere. Iaca, lucrăm de cîteva luni ca să-l învățăm că nu se zice SERVICI.

  3. Ei, mai informăm lumea… Există deja jurnaliști sportivi care reacționează pozitiv la învățătură și deja folosesc termenul RAPORTUL SETURILOR.

Comentezi?