NU EXISTĂ SETAVERAJ. NICI PUNCTAVERAJ.

aqualine.ro/

 

Măi, îNȘelarule (pseudojurnalist tevere), SETAVERAJ ar veni din cuvintele englezești SET (set, grup, lot, ansamblu) și AVERAGE (medie). SETAVERAJ ar fi „media seturilor”. De exemplu, Alba Blaj a cîștigat 39 de seturi și a pierdut 5 (oailei!) în 13 etape. Media seturilor ar fi 3 cîștigate la 0,38 pierdute pe meci. Or fi unii statisticieni cărora le folosește să știe aceste valori. Însă în clasamentul de volei – la care te-ai referit – se folosește RAPORTUL SETURILOR, adică se împarte numărul de seturi cîștigate la cele pierdute. Alba Blaj are acum raportul seturilor 39 : 5 = 7,800 (se calculează primele 3 zecimale) („zecimalele” sînt alea de după virgulă, ca să-ți fie mai clar; ai învățat prin clasa a 5a).

Ce să vezi? pentru acest criteriu de departajare limba engleză sigur că nu folosește termenul prostesc SET AVERAGE, ci SET RATIO. Cum nu le ai cu engleza (ca orice vișănel), am să-ți traduc eu: RAPORTUL SETURILOR! Așa să zici de azi înainte.

Nici PUNCTAVERAJ nu există, ci RAPORTUL PUNCTELOR (POINT RATIO).
În treacăt fie spus, au fost competiții în care raportul punctelor a contat în fața raportului seturilor.

La fel de prostești sînt cuvinte precum GOLAVERAJ (de fapt DIFERENȚA DE GOLURI – GOAL DIFFERENCE) sau și mai caraghiosul COȘAVERAJ 😀

bijubox.ro

Din categoria „Imbecilități internaționale” e PLAYOUT(S). E un cuvînt tîmpit inventat de ne-englezi. Limba engleză nu are așa termen; nu cu înțeles de „meciuri de scăpat de retrogradare”. Dimpotrivă, în engleză TO PLAY OUT înseamnă „a juca pînă la capăt”.

Amu, ia răspunde tu la 3 întrebări:

roadelepamantului.ro

1. În ce fel termenul LIBERO, folosit în volei, e tîmpit?

2. La tevereu nu vă învață carte deloc?

3. În care altă țară din lume comentatorii de sport folosesc un limbaj de specialitate atît de de prostesc?

4 thoughts on “NU EXISTĂ SETAVERAJ. NICI PUNCTAVERAJ.

  1. Domnu Sorin, dupa spusele d-voastra (si in fapt) Blajul a cistigat 39 de seturi si a pierdut 5 (tot in fapt). Pai atunci raportul39:5 face cam tot cit ati spus, insa 13:5 face ceva mai putin…(glumesc). Multumim oricum pentru informatii si ne bucuram ca ati ales Blajul ca exemplu…merita…

  2. Data viitoare am să aleg Dinamo Moscova. 😉 Că sigur o să repete greșeala pseudojurnalistul tevere. Iaca, lucrăm de cîteva luni ca să-l învățăm că nu se zice SERVICI.

  3. Ei, mai informăm lumea… Există deja jurnaliști sportivi care reacționează pozitiv la învățătură și deja folosesc termenul RAPORTUL SETURILOR.

Comentezi?