TREABA CU PLAYOFFS

 

Playoff” (sau ”play-off”) e un termen englezesc care înseamnă un joc suplimentar, în afara competiției regulate, necesar pentru a stabili cine este cîștigătorul disputei, dacă partea regulată nu l-a putut decide.
Termenul a fost și este folosit mai intens în SUA și în Canada (dar nu numai), unde, din cauza distanțelor mari, nu se poate susține un campionat obișnuit cu tur și retur. Imaginați-vă cum ar fi să aibă meci acasă Penicilina New York, apoi sîmbăta viitoare să joace la Știința Los Angeles, apoi acasă, apoi la Medicina San Francisco… Ar însemna drumuri foarte lungi, foarte obositoare și foarte costisitoare, ceea ce ar afecta puternic calitatea jocurilor. De aceea, ei împart campionatele în 2–4 secțiuni teritoriale numite conferințe sau divizii, în funcție de sportul respectiv.

Cîștigătorii secțiunilor la sfîrșit de stagiune joacă în diferite sisteme (tur-retur, turneu, eliminator) pentru a stabili echipa campioană. Nu există un standard de desfășurare a acestor playoffs. Un alt exemplu de playoffs este ceea ce se întîmplă la fotbal (Cupa Europei, Cupa Mondială), cînd după meciurile din grupele preliminare se califică echipele de pe locul 1, dar se mai atribuie cîteva locuri și pentru echipele de pe locul 2, care trebuie să joace între ele suplimentar.

Playoff(s) s-ar putea traduce, deci, „joc(uri) suplimentar(e)”, sau „extrajoc(uri)”. Nu se scrie „play off” așa cum vrea FRV, al cărei sistem este total bramburit. În primul rînd, jocurile suplimentare nu sînt o necesitate teritorială în România. Sistemul tur-retur ar fi suficient pentru a clarifica un clasament. Totuși, ar fi și unele beneficii:

1. Din cauza diferențelor mari de valoare, clasamentul s-ar stabiliza destul de repede, iar majoritatea meciurilor n-ar mai avea miză și s-ar juca în dorul lelii.
2. Sistemul de playoffs oferă echipelor șansa de a juca mai multe meciuri, ceea ce este benefic mai ales pentru partea superioară a clasamentului, adică echipele bune vor juca mai multe meciuri cu echipe bune.

Sistemul FRV e o amestecătură de stil tur-retur (locul x cu locul (x+3), locul (x+1) cu locul (x+2)) – dar învingătorul e cel care cîștigă 3 meciuri din 5, sau 2 meciuri din 3 – cu stilul cupă și cu stilul turneu.

Divizia A2 est+vest are separat playoffs – Faza 2, în 2 etape – în sistem tur-retur și în sistem turneu, apoi vine un turneu de promovare în Divizia A1, care tehnic tot playoffs înseamnă.

Divizia A1 va juca playoffs (tur–retur, 3 meciuri din 5), pe 3 secțiuni (locurile 1-4, locurile 5-8, locurile 8-12). Ceea ce se întîmplă cu treimea mediană a clasamentului (locurile 5-8) nu are nici o miză, acelea putînd fi considerate jocuri amicale.

Treimea inferioară (locurile 9-12) se va lupta pentru evitarea retrogradării, jocurile respective fiind prostește numite „play out”. Eu nu am întîlnit așa termen să fie folosit în țările anglofone. Este o născocire a ne-englezilor. În engleză „to play out” înseamnă „a juca pînă la capăt” și nicidecum „a juca pentru a ieși”!

Ai luat notițe, îNȘelaru (pseudojurnalist tevere)?

Comentezi?