România – Portugalia 2 – 3 (23-25, 25-22, 25-16, 22-25, 12-15) (107-105)
Spectatori: 700
Naționala masculină s-a făcut din nou de râs și n-a profitat de meciurile de acasă, în care a câștigat doar 1 pct din cele 6 posibile. Meciul a fost disputat și, ca atunci când echipele sunt de valoare apropiată, balanța s-a înclinat când de o parte când de alta.
În setul 1, portughezii ne-au terminat cu 4 ași. Opusul Alexandru Rață a început con brio (10p), dar n-a fost sprijin decât de centralul Ștefan Lupu. Extrema internaționalistă, Robert Aciobăniței, a jucat mai mult pentru adversari (bilanț negativ), iar extrema Marian Bala s-a lăsat pe tânjală. În setul 2 am jucat mai slab, cu mai multe erori neforțate, dar portughezii au căzut în atac. Bala s-a trezit, dar Aciobăniței ne-a tratat în continuare cu dușmănie.
În setul 3 jocul nostru a continuat căderea, dar portughezii au căzut și mai tare. Aciobăniței a arătat ceva volei (6p), dar acum el de unul singur. În setul 4 am atacat mai bine, dar portughezii au ajuns primii la 25 cu 5 blocaje și cu reducerea erorilor neforțate. Rață s-a trezit (9p), iar Aciobăniței a jucat din nou pentru oaspeți.
Ajunși în setul despărțitor, n-am știut decât să le dăm oaspeților jumătate de set cadou (7p, din care 5 din serviciu). Practic, ne-am bătut singuri, concluzionând încă un meci în care am arătat cum știm să ne batem joc de volei.
Și cum aducem la lot tot felul de pănărămi doar pentru că poartă pe fund ștampila „JUCAT ÎN STRĂINĂTATE”.
Cei mai buni jucători: Claudiu Dumitru (#6 coordonator RO) și Ștefan Lupu (#22 central RO), 11p, 10%
Cel mai bun de la POR: Filip Cvetićanin (#4 central), 13p, 61%
Cel mai bun marcator: Alexandru Rață (#13 opus RO), 33p, 52%
Cel mai eficient atac: Alexandre Ferreira (#6 opus POR), 24p, 54%. O contradicție aici în programul DataVolley: Tot Ferreira a cedat 9 atacuri (5 eronate + 4 blocate)!
Cele mai multe blocaje punctate: Ștefan Lupu, 4
Cea mai bună recepție: Sergio Diaconescu (#4 libero RO)
Cel mai slab jucător: Nuno Marques (#9 extremă POR)
După niște evoluții de toată jena, cu doar o victorie din 4 meciuri, RO este pe locul 9 în clasamentul provizoriu al LEAu.
Cât despre calificarea la CM, am bucuria să vă anunț în premieră că SUNTEM VIRTUAL CALIFICAȚI! Așa zic calculele mele bazate pe mai multe considerente:
– Punctajul din LEAu este firav, fiind aceasta o competiție de mâna a 2a. La fiecare meci câștigi sau pierzi puține puncte de clasament mondial. În medie 1,5-2,5. Deci variațiile nu vor fi mari după săptămâna a 3a a LEAu, nici după faza finală. Iar RO nu mai poate cădea sub locul 28, chiar dacă continuă bătaia de joc
– Termenul limită pentru stabilirea participantelor la CM 2025 este 12 aug 2024 și nu cum aiura îNȘelaru că ar mai conta competițiile și de anul viitor. „Cursă care se va termina anul viitor”. Nu, fa! Ci cursa se termină anul acesta! FIVB a stabilit că e vorba de clasamentul de la finalul anului anterior competiției (valabil și pentru CM viitoare). Sfârșitul stagiunii internaționale 2024 va fi după JO, adică la 12 aug 2024. Preliminariile pentru Campionatul European nu contează.
– Echipele mai pot câștiga/pierde puncte doar din 4 competiții:
Liga Europeană (ne afectează slab),
Cupa Asiatică a Confruntării (Asia Challenge Cup, competiție similară cu Liga Europeană, în curs, ne afectează slab),
Cupa Provocatoarelor (Challenger Cup, ne afectează slab),
Liga Națiunilor (nu ne afectează),
Jocurile Olimpice (nu ne afectează).
– Americile și Africa nu au competiții continentale secundare.
În acest context, Coreea S poate trece deasupra noastră, dar este pe locul 28, deci nu ne-ar trimite pe locul 29, iar China poate ajunge pe maxim locul 29, fiind probabil prima țară de sub linia calificării. Ne ajută și prăpastia dintre locurile 28 și 29.
Asta înseamnă că, indiferent cât de prost vom juca în săptămâna a 3a a LEAu, calculele arată că DEJA SUNTEM CALIFICAȚI LA CAMPIONATUL MONDIAL 2025, după o pauză de 43 de ani!
Dacă la final, calculele mele se vor dovedi a fi greșite cu câteva zecimi, nu răspund pentru traumele emoționale produse de acest anunț! 😉 (Poate iar mă fac de râs.)
Cel mai comic e că federația Universitalului Cojocaru Ocolește e atâta de proastă încât n-a putut face calculelele. 😊 Năucul care le agresează pe fetele noastre naționale cu prostia interviurilor lui, e chitit să le facă să creadă că și ele se pot califica. Ne uimește prostia cu care le dă pe la nas cu mirosul calificării. Am făcut deja analiza șanselor fetelor și nu se poate spune că ele se vor califica dacă vor munci și vor avea numai victorii. Se poate spune acu doar că trebuie să muncească pentru a avea destul păpușoi în desagă, dacă deciziile FIVB ne vor deschide șansele. Calificarea fetelor nu depinde numai de munca lor.
În meciul de sâmbătă: Portugalia – Croația 1–3.
Mai mulți oameni s-au plâns de „promovarea” catastrofală a turneului de la Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă acolo nu mai este volei, există alte sporturi și, deci, destui chibiți care să fi umplut sala. Majoritatea celor care au venit la meciuri, au aflat de turneu din întâmplare și nu ca urmare a unei strategii de publicitate a Proștilor lui Universitalu Cojocaru.