MARII „SPECIALIȘTI“ NICI NU ȘTIU REGULAMENTUL JOCULUI DE VOLEI * * ESTE VOIE SĂ ATACI MINGEA DIN SERVICIUL ADVERSARULUI?

aqualine.ro/

 

„NU“, vor răspunde cei mai mulți.
Pentru că așa e folclorul. Da, voleiul românesc e pe bază de folclor, mult folclor. „Specialiștilor“ noștri nu le place deloc să studieze. Observați reacțiile lor la lecțiile de pe Volei România despre serviciul plutitor, sideout/breakpoint, out-of-system… Niciuna. Zero barat. Că ei n-au nevoie să învețe. Că ei au ajuns Profesori Universitali crezând că la serviciul plutitor mingea ocolește aerul în toate direcțiile! 😂 (Cojocaru)
îNȘelaru nici acum nu știe ce-i ăla serviciu plutitor. Costinel Stan și Căta-Chițiga aveau mari dubii în ceea ce privește „asul“ din volei. Credeau „specialiștii“ că e ca la tenis 😊

Zilele astea am improvizat un sondaj despre această chestiune: atacarea mingii din serviciu. Fără să fie un sondaj riguros nici pe departe, o singură persoană a știut răspunsul corect: arbitrul Lucian Năstase.

Regula oficială zice (capitolul despre greșelile de atac)

13.3.4 A player completes an attack hit on the opponent’s service, when the ball is in the front zone and entirely higher than the top of the net.
([Este greșeală dacă] Un jucător execută un atac pe serviciul adversarului când mingea e în zona de atac și în întregime deasupra fileului.)

bijubox.ro

Altfel spus, DA, este voie să ataci mingea din serviciu, cu restricția descrisă.

Ai voie să ataci serviciul dacă ești în zona de atac, iar mingea nu este în întregime deasupra fileului.

Ai voie să ataci serviciul dacă ești în spatele liniei de 3 m, indiferent de înălțimea la care se află mingea.

Evident că liberoului i se aplică regulile specifice.

Însă, practic, cu aceste limitări, nu ai cum să profiți atacând mingea din serviciu. Dacă vrei s-o ataci din zona de atac, mingea fiind destul de jos, nu ai cum s-o ataci de sus în jos.
Dacă vrei s-o ataci din spatele liniei de 3 m, atunci e foarte probabil că mingea vine prea sus și e aproape sigur că iese singură în afara terenului.
Ce să mai spunem că majoritatea serviciilor sunt în forță, iar încercarea de atacare a serviciului nu poate avea precizie.

ottobroker.ro

Dacă întâlniți vreo situație în care credeți că atacarea serviciului aduce avantaj imediat, nu ezitați să profitați de ocazie, cu respectarea regulii, pentru că așa adversarul poate fi luat prin surprindere.

Numai să știe și arbitrii regula corect.

Mingea din serviciu nu se poate bloca.

Comentezi?