Nenea Florinel s-a stins din viață la 68 de ani * România și Europa pierd un antrenor de primă mână * Nu mai este pasiune

Nenea Florinel s-a stins din viață la 68 de ani * România și Europa pierd un antrenor de primă mână

 

Florin Grapă, 20 nov 1954 – 27 dec 2022 (68a)

L-am văzut prima dată pe nenea Florinel pe când eram arbitru începător cu stegulețul la tușă, prin 1986. Mergeam la toate meciurile din Iași, inclusiv la junioare, unde se ciocneau două dintre cele mai bune echipe: Penicilina și CSȘ Bacău. Eram fascinat de cei doi antrenori, care erau tineri, dar nu de duzină precum cei din zilele noastre. La Penicilina era Nelu Lazariuc (care mai apoi s-a dus la canotaj) și Florin Grapă. Ambii își mânau echipele după ce le pregătiseră pentru un joc complex și spectaculos. Ambii erau inventivi, eficienți și ambițioși.

După o pauză de vreo 25 ani am revenit la volei, mai întâi ca simplu „informator”, iar apoi ca parte a grupului de militați contra lui Vișan Ghiță Bombiță Ghiulangiul. M-a căutat nenea Florinel primul. Era foarte nemulțumit că blogul nostru îl făcea cumva asistent al Ghiulangiului la unele mânăreli pe care ăsta din urmă le comitea în volei. După ce ne-am lămurit reciproc, am avut un dialog prietenesc de câțiva ani plin de limbajul lui foarte „colorat”. De fapt, chiar dacă public nu era un luptător anti-corupție, Florin Grapă ne-a ajutat indirect în lupta contra bulibașei corupției cu informații de la prima mână. A urmat un fel de prietenie capricioasă, cu năbădăi, și ne-am și întâlnit la Iași de 2 ori ca să mai punem țara la cale. Despre lupta contra Ghiulangiului și despre un posibil succesor care să revitalizeze voleiul românesc, Florin Grapă zicea cu năduf și cu oarece defetism: „Nu-i cine. Nu mai este pasiune, tată.”

Talentul lui nativ de antrenor de volei l-a dus pe culmi europene. A fost o perioadă când Știința Bacău a fost una din marile echipe ale Europei. Era sus în clasamentul echipelor europene, iar următoarea echipă românească (Dinamo) era hăt departe. În anii din urmă, lui nenea Florinel i-a fost tot mai greu să găsească înțelegere la autoritățile băcăuane pentru finanțarea echipei de volei care, cu adevărat, a făcut cinste orașului ani de-a rândul. Așa a adunat multă amărăciune și mult stres. „Și dacă nu faci rost de fonduri, ce-ai să faci?” „Am să joc cu junioarele, ce să fac?” răspundea cel care se vedea deja funcționând pe la subsolul clasamentului.

În vara lui 2021 a părut că echipa nu mai poate funcționa. Ce venea de la minister era o glumă, iar interesul autorităților locale față de echipă s-a diminuat. Știința Bacău a continuat cum s-a putut. În vara lui 2022, lucrurile s-au agravat, iar singura soluție de supraviețuire în divizia A a fost colaborarea cu CSM Bacău.

Atunci, în vara lui 2021 i s-a descoperit cancerul (la stomac? la esofag?). O fi fost de la stres? O fi fost de la fumat? De atunci n-a mai comunicat cu lumea decât pentru chestii profesionale. De atunci nu ne-am mai auzit. A fost supus unei operații la București, a continuat cu tratamentul dur cu medicamente anti-cancer. Greutatea lui a scăzut dramatic. Noua intervenție chirurgicală n-a avut succes și într-a 3a zi de Crăciun (27 dec 2022), nenea Florinel a încetat din viață, cu adevărat după o grea suferință.

România și Europa pierd un antrenor de primă mână. Netoții lui Universitalu Cojocaru nu s-au învrednicit să-i dea vreun premiu la gala lor prostească. Bine că au premiat-o pe… Berdilă.

Aveți aici un amplu interviu cu marele antrenor, profesorul Florin Grapă, realizat de TVR Iași, mustind de informații: https://www.facebook.com/tvriasi/videos/10155767961764125/. Îl puteți revedea pe marele antrenor așa cum era ca om, minus limbajul colorat 😉

În altă ordine de idei, boala asta nenorocită a cancerului parcă se tot răspândește în lume. Nu numai că auzim de vedete române, care au fost atinse și au scăpat cu tratamentele moderne, dar fiecare dintre noi personal are cunoștințe care au murit de cancer. Dintre cunoștințele mele au fost două cursante de-ale mele, un prieten de la scrabble, o colegă de facultate, acum un prieten din volei… De aceea, vă sfătuiesc cu tărie să vă faceți preventiv analizele de sânge cel puțin o dată pe an, indiferent de vârstă. Analizele se referă la principalii marcheri tumorali, care sunt 3: CEA, CA 19-9, PSA. Mai există și alți marcheri. De asemeni să observați dacă apar scăderi în greutate fără motiv aparent.

Comentezi?