A crescut nivelul voleiului românesc? * Apă chioară

magnolia.ro/

 

Avem la acest moment 3 echipe feminine încă luptând în cupele europene. Două într-o semifinală a Cupei CEV, dintre care una va ajunge în finală, și una deja în finala Cupei Confruntării: Blabla Blaj, CSM Târgoviște și, respectiv, CSM Lugoj. Este o situație bună care nu s-a mai văzut în anii recenți. Aceste performanțe i-au făcut pe unii să spună că este o dovadă că voleiul românesc a crescut.

Păi chiar a crescut? Nu, ci ăia se îmbată cu apă chioară.

Din Anul Plandemiei 2020, zis și Anul Prostiei Mondiale, cupele europene s-au stricat. Deci nu noi am crescut, ci competițiile s-au fleșcăit. Dacă ediția 2020 a cupelor europene s-a întrerupt brusc, în 2021 o mulțime de echipe ori nu s-au înscris ori au abandonat pe parcurs. Calitatea acestor competiții a fost foarte slabă și în anii următori. Chiar dacă au existat și echipe foarte puternice, ele câștigând și trofeele, s-au strecurat în fazele avansate și echipe slabe precum:

2021 – Marița Plovdiv (grupe LC (F)), Maaseik (semifinale CCEV (M)), 1. MCM-Diamant Kaposvar (semifinale CConf (F))

biciclop.eu

2022 – Marița Plovdiv și Fatum Nyíregyháza (grupe LC (F)), Merkur Maribor (grupe LC (M)), Arcada Galați și Las Palmas (8imile CCEV (M)), Blabla Blaj și Mladost Zagreb (semifinale CCEV (F)), Tenerife La Laguna (finala CConf (F)! )

2023 – Marița Plovdiv (grupe LC (F)), Blabla Blaj și CSM Târgoviște (semifinale CCEV (F), una în finală),  CSM Lugoj (finala CConf (F)! ), Maccabi Yeadim Tel-Aviv (finala CConf (M)! )

Oare faptul că o echipă israeliană a ajuns în finala CConf (M) e un semn că voleiul din Israel e în creștere? Sigur nu.

gave.ro
GAVE.RO Camere de supraveghere

Calitatea voleiului românesc din ultimii câțiva ani se vede la echipele naționale. Naționala feminină se zbate undeva pe la locul 21 în Europa și tragem nădejde că va mai urca după Campionatul European din vară.

Naționala masculină e pe locul 16. Deși stă mai bine decât cea feminină, echipele masculine de club ies repede din cupele europene. De ce asta? Pentru că s-a înrădăcinat o concepție greșită cum că participarea în cupele europene deranjează performanța din campionat. Echipele noastre masculine s-au învățat să nu plângă deloc dacă ies din cupele europene.

Nu vrem să scădem din meritele echipelor românești care mai luptă în fazele finale ale cupelor europene, dar nici nu putem să acceptăm că voleiul românesc e aproape minunat. Cel mai frumos lucru este, poate, creșterea numărului de spectatori de volei. Până mai anul trecut era greu de imaginat că pot veni 1000 de spectatori români la un meci de volei.

Comentezi?