CSM Târgoviște – Rapid București 3 – 2 (25-23, 25-18, 24-26, 29-31, 15-11) (118-109)
Spectatori: 400?
Meciul dintre cele 2 pretendente la titlu a fost, așa cum ne așteptam, unul intens și spectaculos. În primul set opusa Monika Krăsteva (#7 CSMT) a făcut minuni, adică 9p. CMST a condus tot setul și era s-o zbârcească chiar la final. Krăsteva a jucat cu mai mult foc în setul 2, în timp ce Rapidul a avut o cădere (25% eficiența atacului).
Setul 3, însă, a adus o schimbare în energia Rapidului, care a condus la o diferență din ce în ce mai mare, numai că a fost ajuns din urmă chiar când avea 3 mingi de set. Cum supraviețuirea în meci era importantă, rapidistele au dat totul și au câștigat a 4a minge de set. Extrema Rapidului, Nika Marković, a făcut 8p, dar Krăsteva s-a prăbușit și a avut bilanț negativ. S-ar putea spune că din cauza ei CSMT a ratat câștigul în 3 seturi. Krăsteva a revenit în luptă și a făcut 12p în setul 4! Adică atât cât multe jucătoare nu fac într-un meci întreg. A ajuta-o și lungimea setului care parcă nu se mai termina. 6 mingi de set pentru Rapid și 2 mingi de meci pentru CSMT.
Ajunși în setul despărțitor, s-a putut prevedea cine va câștiga. Dacă ambele echipe au arătat un nivel de joc aproape egal, o dorință de câștig egală și abilități tehnice comparabile, a mai rămas decisiv factorul oboseală. CSMT a venit azi după un meci de 4 seturi și cu vreo 22 ore de odihnă, iar Rapid a venit după un meci de „6” seturi (ca să zicem așa) și cu 18 ore de odihnă. De la 7-7, CSMT a făcut un șir de 6p și cam aia a fost.
Cea mai bună jucătoare, cea mai bună marcatoare, cel mai eficient atac: Monika Krăsteva (#7 opusă CSMT), 41p!, 47%. În lipsa unei variante mai bune, zicem și noi ca organizatorii, care au desemnat-o așa. Deși a cedat adversarelor 11p, performanța ei de a face 41p într-un meci de volei trebuie să fie un record. La competițiile internaționale există un clasament al jucătorilor care reușesc cel puțin 30p într-un meci. 41p sunt o raritate.
Cea mai bună de la Rapid: Nasea Dimitrova (#4 centrală), 15p, 50%
Cele mai multe blocaje punctate: Daiana Roman (#14 centrală Rapid), 6
Cele mai multe blocaje încasate: Monika Krăsteva, 7!
Cea mai bună recepție: Alexandra Ciucu (#13 libero CSMT)
Cea mai slabă jucătoare? Aici e o mare dilemă. Dacă privim meciul și datele statistice în ansamblu, aceasta ar fi Ariana Pîrv (#19 extremă CSMT). Dar cum s-o categorisim așa dacă ea a fost decisivă în setul despărțitor, în care a făcut 5p? Și mai sunt 2 jucătoare care au jucat la fel de necorespunzător: Ioana Baciu (#10 opusă Rapid, care plângea cu zguduituri după meci) și Eli Uattara (#5 extremă Rapid).
CSM Târgoviște câștigă Cupa României 2024! Asta pentru a 2a oară, echipa fiind finalistă pentru a 5a oară. În același timp, e a 3a victorie contra Rapidului în această stagiune.
Festivitatea de premiere a fost mai rapidă anul acesta și am impresia că acum s-a schimbat cupa. Nu mai este creația aia oribilă de pe vremea lui Ghiulică. Dar, desigur, n-a lipsit din program maneaua grețoasă uiardă cempions.
E bine că terenul a avut gardul electronic pentru reclame, că așa parcă arată mai occidental, dar Proștii incredibili ai lui Universitalu Cojocaru s-au dat iar în stambă. Exact ca la Proștii de la Blaj, marea majoritate a imaginilor erau simple gunoaie: scris albastru pe albastru, litere mici… Niște idioți care nu pricep rostul reclamelor, care sunt făcute în primul rând pentru telespectatori. Rar s-a putut descifra ceva din reclamele alea.
Aceiași Proști incredibili n-au mai retransmis azi finala pe canalul de YouTube al federației, dar puteți vedea catastrofa istorică de ieri aici:
PERLĂ ÎNȘelaru: „Ce aproape a fost Rapid să se distanțeze!” 😄