LECȚII – SEMINARUL DE VARĂ | Moda nouă: „Omul de gol” * Fenomenul Isabelle Haak * Cum stăm noi * Planificarea Medgidiei

 

Într-o postare mai veche, trasam planul de pct al unui atacant opus ca fiind 4-5p pe set. Adică nu-i voie să termine setul dacă opusul n-a făcut 5p.

Într-o postare mai nouă ziceam de „greșeala” antrenorului Zoran Terzić de la JO (Tokyo) de a se baza excesiv pe opusa Bošković.

Dar se vede treaba că a venit o nouă modă în voleiul feminin: bazatul puternic pe opusă. Opusa nu mai este omul de făcut puncte pur și simplu, ci este omul care trebuie să facă multe puncte.

Vedem asta în clasamentele statistice al CE 2021. Media de puncte pe set a vârfurilor clasamentului este impresionantă. Le-am selectat mai jos pe jucătoarele care fac mai mult de 5p/set. Ochii mari! Nu este vorba de vreun set în care opusa X a reușit 5p sau 6p, ci de jucătoare pe care te bazezi constant să facă cel puțin 5p/set.

Clasamentul la zi pentru turneul final – media punctelor pe set (inclusiv pct din serviciu/blocaj):

  1. Isabelle Haak (opusă, SWE, 22a) 113p/14s = 8,07 p/set!
  2. Magdalena Stysiak (opusă POL, 21a) 75//11 = 6.82 p/set
  3. Tijana Bošković (opusă SRB 24a) 59/9 = 6,56 p/set
  4. Britt Herbots (extremă BEL 22a) 72/11 = 6,55 p/set
  5. Olesia Râhliuk (opusă, UKR 33a) 74/13 = 5,69 p/set
  6. Paola Egonu (opusă, ITA 22a) 56/10 = 5,6 p/set
  7. Arina Fedorovțeva (extremă RUS, 17a) 67/12 = 5,58 p/set
  8. Ebrar Karakurt (opusă TUR 21a) 59/11 = 5,36 p/set

    jos. Alexia Căruțașu (opusă RO 18a) 42/11 = 3,82 p/set

Se observă și prostia celor care tot tolocănesc că „Vai! Ce echipă tânără avem!” Vedeți ce tinere sunt majoritatea acestor atacante de bază ale echipelor lor.

În acest clasament noi stă foarte prost. Cea mai bună medie de p/set o are Căruțașu, o medie, în realitate, slabă, la care mai punem și multele puncte pierdute de ea.

Un  alt aspect spre care ne atrage atenția fenomenul Haak, e cât de puțin contează calitatea coordonatorului. Statistica ne arată că coordonatoarea SWE, Andersson, nu este deloc printre cele mai bune. Și atunci ne amintim de ce zicea antrenorul Velasco:

„Atacantul nu are voie să spună că a atacat afară pentru că nu i s-a ridicat mingea bine. El nu are voie să comenteze, ci trebuie să rezolve.”

Pe de altă parte, atacantele noastre ar avea ceva dreptate când se plâng de calitatea paselor, pentru că în același clasament al coordonatoarelor, ale noastre Balintoni și Cojocaru sunt pe ultimele două locuri!

Așadar, dacă folclorul românesc zicea că ZaDarko Arena își face echipa pornind de la atacantele centrale (blocatoarele), moda nouă zice că să începi formarea echipei de la „omul de gol” – în general, opusa, dar vedem din clasament că și o extremă poate puncta masiv. De aceea, VakifBank, cu opusa Haak, va avea o viață ușoară în campionatul turcesc, dar și în Liga Campionilor. Tot de aceea, Medgidia va face o figură frumoasă după ce a captat-o pe opusa Baciu. Oare a fost planificat sau așa s-a nimerit, Medgidia?

Totuși, bazatul preponderent pe omul de făcut puncte nu poate duce la rezultate bune, dacă restul echipei e varză. Ce realizează omul de puncte, pot risipi celelalte jucătoare, cazul SWE.

Comentezi?