Polonia – SUA 3 – 1 (25-23, 24-26, 25-18, 25-18)
Spectatori: 10621
Cele 2 țări s-au mai întâlnit cu fix o săptămână mai înainte pe pământ american, în meciul pentru bronzul feminin, iar POL a câștigat cu 3–2. Acum pe pământ polonez, gazdele au câștigat din nou printr-un joc precis și riguros, în care s-a jucat de la egal la egal numai 2 seturi. Apoi americanii a cedat. Polonezii au fost mai buni în atac și la serviciu. Marele Leon a jucat titular doar 2 seturi.
Antrenor al POL: Nikola Grbić
Cel mai bun jucător, cel mai bun marcator și cel mai eficient atac: Łukasz Kaczmarek (#5 opus POL), 25p, eficiență FIVB 25%
Cel mai bun de la USA și cea mai bună recepție: Torey Defalco (#8 extremă), 14p, 4%
Cel mai slab jucător: Matthew Anderson (#1 opus USA)
Meciul pentru bronz
Japonia – Italia 3 – 2 (25-18, 25-23, 17-25, 17-25, 15-9)
Spectatori: 6996
Poate meciul pentru bronz a fost mai palpitant. Japonezii au avut multe momente în care au jucat spectaculos și au reușit câteva blocaje uimitoare contra unei echipe cu talie medie mai mare. Poate era bine dacă urmăreau acest meci și Stancu și ai lui jucători, pentru că învățau ce poate face o echipă cu deficit de talie.
Cel mai bun jucător și cel mai bun marcator: Yūki Ishikawa (#14 extremă JPN), 21p, 8%
Cel mai bun de la ITA: Alessandro Michieletto (#5 extremă), 16p, 13%
Cel mai eficient atac: Roberto Russo (#19 central ITA), 11p, 33%
Cele mai multe blocaje punctate: Gianluca Galassi (#14 central ITA), 5
Cei mai mulți ași: Kento Miyaura (#4 opus JPN), 7!
Cea mai bună recepție: Tomohiro Yamamoto (#20 libero JPN)
Locul 3 luat de JPN e o surpriză.
Unele țări n-au luat competiția în serios și au pierdut locuri în clasamentul mondial. Așa ar fi Franța, adversara noastră de la apropiatul CE, care a căzut de pe 3 pe 6, și Bulgaria, care mai avea un meci de pierdut și cădea sub noi.
Eficiența FIVB, spre deosebire de eficiența măsurată de CEV, ia în considerare și rateurile atacanților, nu numai reușitele. Un atacant care face 20 de pct pentru echipa lui și 15 pentru adversari, nu e chiar strălucit.
Echipa Ideală:
Cel mai bun jucător: Paweł Zatorski (libero POL)
Cele mai bune extreme: Aleksander Śliwka (POL) și Yūki Ishikawa (JPN)
Cel mai bun coordonator: Micah Christenson (USA)
Cei mai buni centrali: Jakub Kochanowski (POL) și David Smith (USA)
Cel mai bun opus: Łukasz Kaczmarek (POL)
Cel mai bun libero: Paweł Zatorski (POL)
Nu știu dacă este o premieră în voleiul mondial, dar extrem de rar ajunge un libero cel mai bun jucător al unei competiții. Dar de ce a ajuns așa Zatorski, doar Proștii lui Moș Ary Șontorogu știu. Zatorski este foarte jos în statistici. Ori statisticile sunt proaste ori Proștii lui Moș Ary Șontorogu sunt proști.
Nici în competiția masculină nu s-a respectat regulamentul. Nu s-au schimbat terenurile după seturile 1 și 3 și după punctul 8 din setul 5. De asemeni, tot ca încălcare a regulamentului, nu s-a arbitrat cu asistenți de linie, ci cu un sistem video rapid, adică nu ca cel deja depășit moral, pe care Universitalu Adin-Dva-Tri Cojocaru a aruncat 40.000 ieuroi, deși nu face mai mult de 5000, ci unu care arată pe loc dacă mingea a atins tușa au ba.