SALARIILE VOLEIBALISTELOR ROMÂNE (1) (și ale voleibaliștilor) Se vorbește că dau năvală în campionatul…

aqualine.ro/

SALARIILE VOLEIBALISTELOR ROMÂNE (1)

(și ale voleibaliștilor)

Se vorbește că dau năvală în campionatul nostru jucătoarele străine pentru că ale noastre sînt prea scumpe, pentru că cer salarii mari. Dar oare se întreabă lumea ce e ăla „salariu mare”? Hai să calculăm.

O persoană aptă de muncă muncește cca 40 de ani. Să zicem că ar începe mai serios (și dacă are noroc) pe la 25 ani. Pe la 65 de ani iese la pensie (și eventual se face președinte FRViș plătit).

biciclop.eu

Durata vieții sportive e altceva și depinde de sportul practicat. Dacă la șah poate fi și de 60 de ani, la volei e cam de cît? Dacă faza serioasă începe pe la 19 ani, cînd se termină? În secolul trecut, dacă vedem la divizia A (la o echipă bună) o jucătoare de 28 de ani, era un fenomen! Pe la 26 de ani voleibalista se gîndea să-și strîngă bagajele. În zilele noastre, corpul uman s-a mai întărit, astfel încît limitele „vîrstnice” s-au dus în sus. Și nu e vorba numai de sportul de performanță, în care au apărut metode noi de refacere/recuperare/dozare/masaj etc.
În toate sporturile fizice există acum mulți practicanți care fac performanță la vîrste mai înaintate decît în anii 1970-1980. Vedem azi frecvent în volei, componenți ai unor naționale puternice, care au trecut de 30 de ani.

Chiar și așa, aceste nu puține cazuri nu ridică mult media vîrstei de încheiere a activității sportive. Hai s-o punem pe la 29 ani, ca să ne dea rotund 10 ani de activitate în medie, deși cred că tot e cam mult.

Treaba e că, după activitatea de performanță, de obicei vine vidul. Cei mai mulți sportivi de vîrf se pomenesc că nu mai pot face față acelui sport, dar nici nu știu să facă altceva. Unii s-au îngrijit să facă o școală superioară în paralel (și aia printre picături), dar cei mai mulți nu știu decît sport și le e foarte greu să găsească o slujbă. Unii cred că se vor face antrenori, ca și cum e o uriașă cerere de antrenori. Alții ajung profesori de sport pe la Cucuieții din Deal…

ottobroker.ro

De aceea e rezonabil ca activitatea sportivă de performanță să fie atrăgătoare financiar. Să cîștige sportivul destui bani încît să fie asigurat și-n viața „de apoi”…

Cine vrea să calculeze mai amănuțit, să calculeze. Mie-mi dă că, pe perioada activității de performanță, un voleibalist trebuie să cîștige de vreo 3 ori mai mult decît noi, oamenii de rînd 😉 Dacă legal salariul minim pe economie este de 1250 lei/lună, un sportiv ar trebui să cîștige peste 1250x12x3 = 45.000 lei/an. Cum anul de plată sportivă e 9–10 luni, ar ieși un minim de 4500–5000 lei/lună (sau pe la 1000–1100 euro/lună). Calculele sînt mai ușor de priceput, dacă rămînem totuși la considerarea salariul per annum.
45.000 lei/an ar fi vreo 10.000 euro/an.

(va urma)

1 thought on “SALARIILE VOLEIBALISTELOR ROMÂNE (1) (și ale voleibaliștilor) Se vorbește că dau năvală în campionatul…

  1. Putin 1100 euro pe luna sa fie plătite ca jucatoarele straine ca nu-i nici o diferenta de valoare intre ele !

Comentezi?