Naționala feminină a României în 2024 * Șanse zero de calificare la Campionatul Mondial * Un antrenor zăpăcit * LeLică, ajută-ne!

aqualine.ro/

 

Iminența meciurilor din Liga Europeană a făcut ca acest articol îndelung amânat să fie, în sfârșit, redactat.

Cum stă naționala feminină a RO?
În acest moment suntem pe locul 18 în Europa (zona Grecia – Croația) și pe locul 34 în lume (în vecinătatea acelorași echipe).

Pentru CM 2025, proștii din FIVB a deschis zăgazurile și au sărit la o participare de 32 de echipe. Ca aproximare, ar trebui să se califica primele 32 de echipe din lume, dar nu e chiar așa.

Echipele calificate la CM ar fi:

klap.ro

Gazdele competiției. Aici situația e încă neclară. Candidează pentru organizare 4 țări asiatice Hong Kong, Indonezia, Thailanda și Vietnam, (Filipinele s-au retras). FIVB poate opta pentru una sau pentru mai multe organizatoare, deci numărul de locuri rezervate nu este cunoscut. Am putea presupune că THA are mari șanse, mai ales că are un public foarte pasionat de voleiul feminin. Era vorba acum câțiva ani că voleiul este cel mai popular sport feminin în THA.

Campioana en-titre: Serbia

15 echipe de pe primele 3 locuri din fiecare campionat continental (din 2023)

Europa: Turcia, Nederlanda, Italia (Italia s-a calificat de pe locul 4 pentru că SRB de pe locul 2 s-a calificat drept campioană mondială en-titre)
America S: Brazilia, Argentina, Columbia
America N: R Dominicană, SUA, Canada
Asia: Thailanda, China, Japonia
Africa: Kenya, Egipt, Camerun

Restul echipelor până la 32 în ordinea ierarhiei mondiale la 12 aug 2024, adică imediat după încheierea JO de la Paris.

Dacă luăm în considerare situația THA în dublă calitate de posibilă organizatoare și de campioană a Asiei, locurile disponibile în acest moment ar fi între 12-15.

Echipele care s-au clasat sus în campionatele continentale se presupune că ar fi deasupra liniei 32, dar nu e chiar așa. EGY este acum pe locul 37.
Ar mai fi dedesubt și potențialele organizatoare: Vietnam (locul 39), Indonezia (locul 55), Hong Kong (locul 66). Asta ridică linia de trecere pe la locul 28.

Dacă locul asigurător de calificare ar fi 28, RO de pe 34 ar mai avea acoperit diferența de 20p dintre locurile 28 și 34. Acest lucru e mai greu decât pare. Dacă joci „normal”, la valoarea ta, la finalul unei competiții ești cam pe același loc în clasamentul mondial. Ca să urci trebuie să bați echipe mai tari și, evident, să nu calci în străchini cu echipele mai slabe.

În Liga Europeană de Aur nu stăm bine. Am fi a 8a echipă ca cotare din cele 12. Noul sistem de desfășurare, copiat prostește după Liga Națiunilor, ne va oferi doar 6 meciuri din cele 11 posibile. Adversarele noastre sunt: Cehia (cotată a 3a în competiție), Austria (cotată a 11a), Suedia (6), Azerbaidjan (10), Spania (7), Croația (9). Echipe de deasupra noastră, pe care ar trebui să le batem, sunt doar 3. Chiar dacă le-am bate, n-ar ajunge punctele acumulate în clasamentul mondial. Pentru că se mai petrece un fenomen: și alte echipe fac presiune asupra locului 28 și așa cum am aduna noi puncte ar aduna și ele.

Teoretic, dacă am ajunge în finala LEAu, am avansa în Cupa Provocatoarelor (Challenger Cup, anticamera Ligii Națiunilor) și de acolo s-a mai putea aduna niște puncte.

Dar pentru toate astea ar trebui să avem o echipă-minune, schimbată la față, cu ambiție, cu tehnică și cu un antrenor strălucit. Dar nu avem nimic din toate astea. Avem echipa probabil cea mai slabă din toate timpurile și un antrenor de slabă calitate.

Veștile mai noi ne zic că opusele Elizabet Inneh și Iuna Zadorojnai au făcut împreună doar 14p în cele 5 seturi din primul meci amical cu GER. Cu așa oameni de puncte putem sta acasă liniștiți fără nicio străbatere despre apropiatul Campionat Mondial. Iar din urmă acestei generații vine vidul cosmic.
Și Universitalu Cojocaru Ocolește nu mai prididește să se laude cu realizările lui. Voleiul feminin românesc s-a distrus grav sub domnia lui.

ottobroker.ro

Noi am avertizat de la începutul anului că trebuie alungat El Cârpacio Naranjo, dar cine să asculte? Surzii proști din conducerea federației?

Iar văzând noi ce se mai petrece prin voleiul românesc, ne-a trecut o trăsnaie prin cap: cum ar fi să fie numit antrenor la naționala feminină însuși debutantul-minune LeLică, antrenorul Coronei Brașov (M)? ? Sigur ar fi mai bun decât El Cârpacio. Și e și român. Universitale! Fă schimbarea asta azi!

(Adevăratu-i că, în funcție de decizia FIVB privind țara/țările organizatoare ale CM 2025, există o posibilitate ca linia de trecere să coboare la locul 29 sau chiar la locul 30. Dar nici așa nu avem speranțe, dacă le comparăm pe opusele noastre cu Isabelle Haak a Suediei.)

 

Comentezi?