Calificări pentru Olimpice (M) 2023 | S-au calificat Germania. Brazilia, SUA, Japonia, Polonia, Canada * Vom avea un român în voleiul olimpic

 

Potrivit sistemului de calificare cel mai nou născocit de proștii din FIVB, și în competiția masculină s-au adunat primele 24 de echipe din ierarhia mondială (cu excepția Rusiei și Belarusului), pentru 6 locuri disponibile. Cele 24 de echipe au fost împărțite în 3 grupe.

Din grupa A (BRA) s-au calificat Germania și Brazilia, marea perdantă fiind Italia.
Din grupa B (JPN), cea mai tare, s-au calificat SUA și Japonia, marea perdantă fiind Slovenia lui Crețu.
Din grupa C (CHN) s-au calificat Polonia și Canada, marea perdantă fiind Argentina.

Astfel, cu tot cu organizatoarea Franța, se cunosc 7 calificate la turneul olimpic. Cele 5 locuri rămase se decid după LNV/VNL 2024, primul criteriu fiind cel geografic. Se știe că la JO fiecare continent are cel puțin un loc rezervat în orice sport. În volei, FIVB consideră că cele 5 continente sunt: Europa, Asia (cu Australia și Oceania), America de Nord și Centrală (NORCECA), America de Sud și Africa. 😊

Doar Africa nu are încă o reprezentativă calificată, deci unul din cele 5 locuri rămase va fi ocupat, cel mai probabil, de Egipt. Celelalte 4 locuri vor fi ocupate, cel mai probabil de Italia, Argentina, Slovenia și Serbia/Cuba. Dacă Cuba va juca foarte bine în LNV 2024, iar Serbia foarte prost, e posibil ca Cuba să sară deasupra Serbiei în ierarhia mondială. Pentru cei excitați de Gheorghe Crețu, să remarcăm că am putea avea un reprezentant român în voleiul olimpic după mulți ani de secetă.

Partea spectaculoasă a competiției ar fi calificarea Germaniei purtată de motorul Georg Grozer. Înainte de această competiție Germania era în zona calificării la limită, dar câștigând surprinzător grupa A, și-a asigurat locul la Olimpice. Tot la lucrurile neașteptate putem trece și calificarea Canadei, care, ca și GER, era în zona ambigua a posibilităților de participare la Olimpice.

Această competiție ne-a afectat și pe noi. În ierarhia mondială ne-am păstrat locul 24, dar 2 echipe (BUL și FIN) au sărit deasupra noastră, iar 2 echipe (TUN și CHN) au căzut sub noi. Suntem într-o zonă fluidă a clasamentului, locurile 18-33, cu diferențe mici de punctaj, și putem oscila rapid în oricare direcție. În ierarhia europeană, din cauza BUL și FIN am căzut 2 locuri, de pe 13 pe 15.

Comentezi?