FIVB studiază din nou cum să impună o limită de timp pentru meciul de…

aqualine.ro/

FIVB studiază din nou cum să impună o limită de timp pentru meciul de volei și pentru fiecare set pentru ca acest sport să rămînă atrăgător pentru TV. Prioritatea e de a crea un sistem care să prevină meciurile mai lungi de 2 ore. Parteneriatul cu TV este foarte important pentru promovarea voleiului. Meciurile mai lungi de 2h provoacă nemulțumirea canalelor TV.

Secretarul general al FIVB, vișănelul Luiz Fernando Lima, a concluzionat că ar fi ideal ca un meci să dureze maxim 1h45′. Astfel e posibil să se impună o limită pentru fiecare set, de exemplu 25 minute. Dacă o echipă nu ajunge în 25 minute la punctul 25 (cu diferența de minim 2 puncte) setul se încheie cu scorul din acel moment.

Dacă se aprobă schimbările, vor intra în vigoare chiar din 2017. Există deja o măsură nouă care încearcă să limiteze timpul: la Marele Premiu Mondial (competiție feminină), fiecare echipă are la dispoziție 8 secunde din momentul marcării unui punct pînă la executarea serviciului. La fel va fi și la Liga Mondială (varianta masculină).

Asta e știrea. Acum comentarii:

roadelepamantului.ro
bijubox.ro

– Durata medie a unui set este deja de 25-30 min. De ce să o limitezi precis? Dacă un set ar mai avea nevoie de doar 1 min ca să se încheie după regulile actuale?
– Ce se întîmplă dacă după 25 min scorul este egal?
– Ce se întîmplă cu timpii de întrerupere? Cu timpii pentru schimbări? Se includ în cele 25 min sau nu?
– Ce se întîmplă dacă după 20 min, diferența de puncte e de 10? E clar că echipa din urmă nu mai poate recupera în 5 min și nu mai are de ce să joace.
– Ce se întîmplă dacă un meci se termină în aproximativ o oră? Avem nu rar așa meciuri, mai ales cînd diferența de valoare dintre echipe e mare.
– Cîte seturi pot încăpea în 105 min?? 4 seturi fără pauze între ele? 3 seturi cu pauze de 15 min între ele?

E greu pentru vișăneii din FIVB să descîlcească ițele regulamentului jocului de volei, că nu-s nici ei cu mult mai deștepți decît ai noștri. Crezînd că rezolvă problema duratei, vor vedea că mai e și cea a scorului.
Și cea a scurtimii fazelor.
Și cea a procentajului foarte mic de joc efectiv (cam 20% dintr-un meci!).
De aia vor fi mare tulburări în regulament în anii următori… Cîrpești într-un loc și se rupe într-altul.

(Știați că?… voleiul este unul dintre sporturile în care, din cauza neimpunerii unei durate limite, un meci poate dura „la infinit”? Dacă mingea nu atinge solul sau dacă nu se comite nici o altă greșeală, se poate juca o fază pe termen nelimitat. Nu chiar „la infinit”, că încep să moară jucătorii după vreo 50 de ani… 🙂 )

3 thoughts on “FIVB studiază din nou cum să impună o limită de timp pentru meciul de…

  1. prafuri………….tenisul cum rezista ?………sau cricket ?…………la cricket se poate juca si 3-5 zile si meciul se poate termina nedecis……………au audienta de milioane in UK India Australia etc etc.

  2. Ar fi ăsta un argument… Problema adevărată e la desfășurarea jocului. Prea multe faze sînt seci, terminate în 3 pase. Modul de a juca nu permite o apărare eficientă.

  3. Nu se uită nimeni la propunerile raționale. E doar ce clocesc capii FIVB, ce li se pare lor ușchit.

Comentezi?