Am avut curiozitatea sa studiez regulamentul FRBaschet pentru categoriile de varsta sub 18 ani…

Am avut curiozitatea sa studiez regulamentul FRBaschet pentru categoriile de varsta sub 18 ani…
aqualine.ro/

Am avut curiozitatea sa studiez regulamentul FRBaschet pentru categoriile de varsta sub 18 ani si sub 16 ani.Tinand cont de faptul ca baschetul este un sport de talie ma asteptam, dupa modelul FRVolei, sa “descopar” conditii drastice pentru ca o echipa sa poata participa in campionatul national. Am constatat insa reguli normale pentru participarea in campionat, fara restrictii de varsta la categoriile superioare si fara sa existe ani diferiti de nastere pentru participare, intre fete si baieti.Legat de talie, nu se impun reguli eliminatorii, iar in cazul in care o echipa foloseste jucatori considerati cu talie, antrenorul respectivei echipe primeste din partea FRBaschet suma de 150 lei/luna.
Asadar, la baschet:
– o echipa U16 poate sa participe si la competitia U18 fara a fi descalificata
– nu exista diferentiere de varsta intre fete si baieti, la acelasi nivel de competitie
– antrenorii sunt stimulati financiar daca folosesc jucatori considerati “cu talie”
– echipele care nu au jucatori “cu talie” nu sunt eliminate din competitie
Consider ca daca la baschet nu se impun conditii de talie acest lucru este de-a dreptul aberant in regulamentele FRVolei. De altfel, nu cred ca exista federatie sportiva in lume care sa impuna atatea reguli discriminatorii, asa cum procedeaza acum FRVolei. Acest lucru nu face decat sa indrepte sportivii spre alte sporturi, in detrimentrul voleiului cu rezultatele pe care le puteti vedea cu ochiul liber. Ca o parere personala, orice sportiv sau antrenor care se considera discriminat de catre regulamentele FRVolei si care se va adresa justitiei va avea castig de cauza, cu daunele morale platite de catre federatie.
Singura conditie este ca persoana interesata sa se adreseze in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, asa cum prevede art.27 din Ordonanta Guvernului nr.137/2000 :
“Art. 27
(1)* Persoana care se considera discriminata poate formula in fata instantei de judecata o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau anularea situatiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru si nu este conditionata de sesizarea Consiliului.
(2) Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani si curge de la data savarsirii faptei sau de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei.
(3) Judecarea cauzei are loc cu citarea obligatorie a Consiliului.
(4) Persoana interesata va prezenta fapte pe baza carora poate fi prezumata existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament. In fata instantei se poate invoca orice mijloc de proba, respectand regimul constitutional al drepturilor fundamentale, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.
(5) La cerere, instanta poate dispune retragerea sau suspendarea de catre autoritatile emitente a autorizatiei de functionare a persoanelor juridice care, printr-o actiune discriminatoare, cauzeaza un prejudiciu semnificativ sau care, desi cauzeaza un prejudiciu redus, incalca in mod repetat prevederile prezentei ordonante.
(6) Hotararea pronuntata de instanta de judecata se comunica Consiliului.”
Dupa cum vedeti, in afara de despagubiri, instanta de judecata poate dispune retragerea sau suspendarea de catre autoritatile emitente a autorizatiei de functionare a persoanelor juridice.
Cine deschide balul?




1 thought on “Am avut curiozitatea sa studiez regulamentul FRBaschet pentru categoriile de varsta sub 18 ani…

  1. Importantă postare! De-ar citi-o toți, inclusiv cei din Consiliul Slujitor. Iar chestia cu stimulentul financiar e o idee pe care eu am transmis-o unora din acel consiliu de cîteva luni! Antrenorii nu trebuie stimulați numai pentru asta, ci și pentru calificarea în faza supremă a competiției („finala”). La treaba cu participare permisă la nivelele superioare de vîrstă nu am cugetat, dar e o idee bună. Adică o echipă de cadeți să poată participa și la competiția de juniori, adică singura limitare să fie vîrsta maximă.

Comentezi?