Calificări pentru Olimpice (F) 2023 | S-au calificat R Dominicană, Serbia, Turcia, Brazilia, SUA, Polonia * Sistem prost * Participante păgubite

 

Înainte de fiecare ediție a JO, FIVB născocește câte un sistem de calificare prostesc. Anul acesta a adunat primele 24 de echipe din ierarhia mondială (cu excepția Rusiei și Belarusului), pentru 6 locuri disponibile. Având în vedere că valoarea echipelor descrește sever odată cu scăderea clasării, multe din aceste echipe oricum n-au avut nicio șansă reală de calificare. Ca urmare multe rezultate au fost de 3–0 (44 din 84, 52%), deci multe meciuri s-au jucat degeaba.

Cele 24 de echipe au fost împărțite în 3 grupe. Din grupa A (CHN) s-au calificat R Dominicană și Serbia, marea perdantă fiind China.
Din grupa B (JPN) s-au calificat Turcia și Brazilia, marea perdantă fiind iar țara gazdă.
Din grupa C (POL) s-au calificat SUA și Polonia, marea perdantă fiind Italia. Tot în grupa C a fost și marea surpriză a calificărilor, meciul în care Thailanda a învins Polonia cu 3–2. Am mai remarcat că suporterii polonezi ajută la promovarea „diversității” cântând „Polska biało-czerwoni” (Polonia alb-roșie) pe refrenul cântecului homosexualilor „Go West” (Village People/ Petshop Boys). (VIDEO mai vechi cu mostră de cântare)

Astfel, cu tot cu organizatoarea Franța, se cunosc 7 calificate la turneul olimpic. Cele 5 locuri rămase se decid după LNV/VNL 2024, primul criteriu fiind cel geografic. Se știe că la JO fiecare continent are cel puțin un loc rezervat în orice sport. Ca element de cultură generală, cercurile olimpice, în designul original, se refereau la 5 continente, dar, contrar prostiilor gloatei, nu era și nu este niciun cerc asignat în mod specific vreunui continent. Deși cele 5 continente „olimpice” sunt Europa, Asia, Americile otova, Africa și Oceania (cu Australia), în volei FIVB a făcut o șmechereală și cele 5 continente sunt considerate: Europa, Asia (cu Australia și Oceania), America de Nord și Centrală (NORCECA), America de Sud și Africa. 😊

Cum Asia și Africa n-au încă reprezentative calificate, pe cele 5 locuri rămase vor ajunge cea mai bună echipă din Asia (după ierarhia mondială la acel moment, probabil China), cea mai bună echipă din Africa (probabil Kenya) și alte 3 echipe de pe orice continent în ordinea clasamentului mondial din acel moment. Cel mai probabil Italia, Japonia și Nederlanda/Canada.

Spuneam că sistemul de calificare e prostesc, deoarece e aproape inutil. Echipele calificate deja oricum se calificau după ierarhia mondială. Italia, China și Japonia nu au de ce plânge, dacă rămân sus, și vor rămâne pentru că LNV nu poate aduce modificări dramatice ale ierarhiei mondiale.

Mai există o parte foarte bună și foarte rea a acestor calificări:

Partea bună e că echipele au fost forțate să joace serios, pentru că altfel ar fi pierdut puncte prețioase în ierarhie. Tot aici mai notăm și punerea intenționată a etapelor cu meciuri tari la sfârșitul competiției.

Partea rea e că echipele mai slabe au plecat în competiție cu un număr de puncte mondiale și au ieșit în pagubă. Ăsta e unul din cele mai tâmpite aspecte ale modului de calcul al punctajelor mondiale. Dacă participi la o competiție și pierzi meciuri, cazi. Dacă nu participi, rămâi cu punctele acumulate. La un moment dat se încurajează neparticiparea.

Competiția masculină similară începe sâmbătă 30 sep, odată cu marea inaugurarea a Sălii lui Păhărică Rotar Limbosu de la Blaj.

Comentezi?