ȘTIRI | Grozer face minuni la 39 ani * Afghanistan face 7p într-un meci

ȘTIRI | Grozer face minuni la 39 ani * Afghanistan face 7p într-un meci
aqualine.ro/

 

După calificările pentru Olimpice ale echipelor feminine, sunt acum în desfășurare cele ale echipelor masculine. Mai observați o dată cum au programat Proștii lui Cojocaru (Bacșișii, Stânceii, Nicolonțele) Supercupa RO (M) în timp ce era în curs o competiție internațională importantă. Deși sunt angrenate în competiție 24 din cele mai bune echipe ale lumii, foarte puțini sunt amatorii români de volei care le urmăresc. Știm asta după vizitele pe paginile cu sugestiile noastre, adică listele cu cele mai interesante meciuri. Evident că multă lume urăște și desprețuiește acest blog 😊 , dar când spun „multă”, e o apreciere relativă. Dacă doar un sfert din amatorii de volei agreează blogul, înseamnă că ar fi sub 1000 de români interesați de competiție, deci de… volei. La această secetă cumplită a dus pârjolitoarea Epocă Neagră a Ghiulangiului, iar noua conducere a FRV n-a făcut cine știe ce pași pentru creșterea popularității voleiului. Am mai zis că voleiul are toate calitățile de a deveni sportul preferat al oamenilor cu carte, cu intelect, și chiar dacă aceștia sunt 5% în societate, tot înseamnă 900.000 de români. Și nici nu sunt speranțe că noii proști din Consiliul Director ar fi capabili să facă chestii importante pentru creșterea popularității acestui sport. Să ne gândim numai că au programat Supercupa RO într-un sat! 😄 Ca să dea impresia publicului neavizat că voleiul e un sport țărănesc, ca oina.

Aceste calificări pentru Olimpice (nu pentru „Olimpiadă”, cum zic proștii) sunt iar prost concepute. Pentru că în fruntea FIVB este un mare prost, anume Moș Ary Graca Fiuțul Șontorogu, acel golan brazilian care s-a ales pe 2 mandate la rând deodată și nu pe bază de voturi propriu-zise, ci pe bază de ovații cu balonașe. Multe meciuri sunt inutile, diferențele de valoare dintre echipe fiind semnificative. Mai grav e că spectatorii sunt puțini, mai ales în grupa din China, unde rar s-a trecut de 1000 spectatori. Mult mai interesante pentru public par meciurile de fotbal de la Botoșani.

Deja au apărut și rezultate surpriză, cum ar fi Japonia – Egipt 2–3. Se evidențiază și comportarea neașteptat de bună a Canadei și a Germaniei. Aceasta din urmă a învins Brazilia (3–1) și a trebuit să joace un alt meci tare după o pauză de doar 15 ore, bă Moș Ary Șontorogu! Și ce să vezi? A învins Italia tot cu 3–1. Eroul acestor succese este opusul  György Grózer (Georg Grozer), maghiarul care s-a făcut german la 22 ani. La aproape 39 de ani ai săi, Grozer joacă cu foc și face o medie incredibilă de 6-7 p/set!

De remarcat 2 chestii aici: observați cât de mult înseamnă un jucător excepțional pentru o echipă și cum duce echipa în spate. Ceva asemănător la feminin e Isabelle Haak a Suediei.
Apoi observați cât de mult contează ca o echipă să aibă jucători eficienți și nu neapărat tineri. Întinerirea lotului național, așa cum se dorește la noi, este importantă, dar n-ar trebui să fie un scop în sine. Scopul este mereu câștigarea de meciuri, de competiții, iar dacă jucătorul bătrân e competitiv, îl ții în echipă. Te duci în competiții cu cei mai buni jucători disponibili, indiferent de vârstă.

bijubox.ro

Cu Grozer vârf de lance, GER a câștigat toate cele 4 meciuri de până acum și mai are 3 meciuri ceva mai ușoare.


Doar 7p a făcut echipa feminină a Afghanistanului în meciul contra Japoniei la Jocurile Asiatice de zilele astea. Din astea, 6p au fost greșelile neforțate ale japonezelor 😊 Totuși prezența jucătoarelor afghane la competiție este un element spectaculos. Evident că jucătoarele nu vin direct din Afghanistan, pentru că acolo conduc Talibanii (care au interzis sporturile feminine), ci sunt emigrante ajunse în alte țări, mai ales în Iran, care s-au decis să compună o echipă. Ne mirăm cum au putut, totuși, participa, deoarece trebuie să existe o federație de volei afghană care să le trimită acolo, iar cea acceptată de FIVB nu are sediul în țară. Cel mai probabil e o treabă politică, care miroase a ilegalitate. Dincolo de asta, este un act de curaj din partea jucătoarelor.

Vezi și aici:

ottobroker.ro


Cultură generală

Olimpiadă – este unul din multele cuvinte folosite greșit și nu numai în limba română. După originalul grecesc ολυμπιάδα, nu înseamnă „Jocurile Olimpice”, cum cred tâmpiții de comentatori sportivi, ci intervalul de 4 ani dintre 2 ediții ale Jocurilor Olimpice, altfel spus, un ciclu olimpic. Vine de la localitatea Ολυμπία (Olympia) unde se desfășurau Jocurile Olimpice antice, care era un important centru religios al Europei antice dedicat zeului Zeus.
Ca fapt divers lingvistic, în limba greacă combinația μπ (mp) se citește simplu [b], iar δ (delta) se citește ca TH sonor englezesc [ð], deci Olympia e [o.li.bi.a], iar olympiada e [o.li.bi.a.THa].

Taliban – un alt cuvânt folosit ciudat în vorbirea românească. Tehnic este un substantiv deja la plural, deci forma „talibani” e o ciudățenie lingvistică, deoarece se succed 2 terminații de plural, ca la „jeanși”. Taliban, provenit din limba arabă prin limba pashto (afghană) (طالبان) înseamnă „studenți”. Singular „student”: طالب (taalab, taaleb). Se referă la organizația studenților religioși islamici fundamentaliști născută în Afghanistan. Dacă adaptarea la limba română e mai dificilă, a spune „un taliban” (singular) e o tâmpenie.

Comentezi?