[VEZI ȘI ADĂUGIREA DE LA COMENTARII]
Răspundem cititorilor 😉
O persoană, pe care o ținem anonimă, părinte de junioară locală, se exprimă mai mult decît vehement la adresa lui Vișan (șăfu FRV) pentru că regula cu 2 jucătoare de 1m80 distruge echipa și competiția.
Pentru mine e clar că Vișan e un tractorist. Am văzut un fragment de interviu și omul e la fel de primitiv ca mulți șăfi din voleiul românesc. Are partea lui la distrugerea voleiul românesc, dar această regulă (de cine impusă?) are un rost. Stimulează (mai bine zis „amenință”) cluburile să recruteze jucătoare cu talie. În voleiul modern (chiar românesc) nu poți face performanță cu o echipă cu media de înălțime sub 1m80 (la feminin). Sigur că există jucătoare talentate de 1m73, care o blochează foarte bine pe una de 1m90. Sigur că se poate juca volei frumos și cu fete de 1m68 pe ici pe colo (și nu zic de libero). Dar fără talie medie sub 1m80, nu poți ajunge campioană sau nu faci față în cupele europene. Vedeți componența echipei naționale listată pe wikipedia: în afară de libero, nu e nici o jucătoare sub 1m80. Voleiul, ca și baschetul, din păcate nu mai este un sport „democratic”.
Astfel, vina este a cluburilor (în cazul nostru, Unirea), care, la fel de incompetente, nu știu (sau n-au chef!) să caute și să recruteze jucătoare cu talie. Așa cum se descurcă lumea la Bacău, la Botoșani, la Suceava, la Piatra, ar trebui să se descurce și aici, într-un oraș/județ cu o populație mai mare.
Ca să fim corecți, regula pentru competiția de junioare cere ca minim o jucătoare de 1m80 să fie prezentă în teren în orice moment (nu două). Dacă măcar una trebuie să fie tot timpul în teren, atunci o echipă care are numai o astfel de jucătoare, nu va putea s-o schimbe, nici măcar cu liberoul. La fel la vreo accidentare sau pentru motive tactice. Mai corect zis, este posibil, dar echipa va fi penalizată la puncte. Deci este bine, dar NU OBLIGATORIU, ca o echipă să aibă cel puțin 2 jucătoare de minim 1m80. Calea spre competiție e deschisă pricum, dar cu dezavantajul penalizărilor.
Partea asta cu penalizările ar trebui regîndită. Să presupuneam că ar exista o echipă de junioare foarte tare, excelent pregătită, care ar bate tot ce prinde, dar nu ar îndeplini condiția de talie. N-ar fi de folos ca celelalte echipe să se confrunte cu aceasta ca să-și măsoare forțele contra unui adversar puternic? E o ipoteză nerealistă, dar arată că penalizările sînt prost gîndite.
Este inadmisibil ca un oraș mare și cu tradiție voleibalistică să nu lupte în fiecare an în faza finală a competiției.
E inadmisibil ca echipa de senioare să nu aibă cu cine să se reîmprospăteze, cînd există 2 secții de junioare – și la Penicilina și la Unirea.
(Similară e situația cu cerința de minim o jucătoare de 1m78 în teren la cadete.)
Mi s-a atras atenția în legătură cu un aspect foarte important pe care eu l-am neglijat în răspunsul meu, tocmai pentru că era scris cu ROȘU în regulamentul competiției juniorilor! 😉 Cerința a minim o junioară de 1m80 nu este numai pentru echipa din teren, ci și pentru a înscrie echipa în competiție! Deci nu se pot înscrie în campionat echipe care nu au cel puțin o junioară de 1m80, indiferent de felul în care o folosesc în jocuri. Asta e o altă parte rea. Aici se atacă chiar activitatea antrenorilor, nu mai e vorba de a stimula recrutarea de jucătoare cu talie.
Erau și pe vremuri așa condiții, dar cred că talia necesară era mai mică.
(Similar e la cadete. Similar e la echipele de băieți.)